Astanan Grand Slam oteltiin 10.-12.5. Puitteet ja tunnelma oli upeat. Kazakstanissa judo on iso juttu. Katsomossa liehuvat liput ja pikkulasten fanilauma metsästi suosikkiensa nimikirjoituksia ja selfieitä pyydettiin yhdeltä jos toiselta judokalta.

Urheilijoiden sisäänkäynti oli aidattu niin että urheilijat pääsivät bussista hallin ja takaisin ilman, että fanit pääsivät “häiritsemään” ja useat poliisit olivat paikalla järjestystä pitämässä. Pikkulapset päivystivät joka päivä kisapaikan ulkopuolella ja vilkuttivat iloisesti busseilla lähteville urheilijoille. Suomen joukkue saapui paikalle tipoittain riippuen milloin omat matsit olivat. Jokaiselle joukkueelle oli osoitettu oma opas, jotka olivat erittäin avuliaita auttamaan kaikessa.

Suomen joukkueesta ensimmäisinä paikalle lensivät Luukas Saha, Pihla Salonen sekä valmentajan toiminut Esa Korkia-aho. Pihla lensi paikalle Portugalista ja Luukas sekä Esa Helsingistä Istanbulin kautta. Matka oli pitkä kun tiistaina lähdettiin ja keskiviikko aamuna oltiin perillä. Lennot sujuivat kuitenkin hyvin.

Kisa hotelli Park Inn oli hyvä joskin huoneiden varausten kanssa oli pikku säätöä, Huoneet oli maksettu ja varattu, mutta jotenkin sekin aiheutti epäselvyyttä respassa. Tämä hoitui, kun asiat selitettiin juurta jaksaen heille. Akkreditointi oli viereisessä hotellissa, mutta se ei sitten mennytkään sujuvasti. Milloin kopiokone ei toiminut ja netti alkoi tökkimään, kun kaikki yrittivät esittää tositteita maksuista. Melkein jokaiselta joukkueelta pyydettiin lisää rahaa. Meiltä pyydettiin ensin 24 dollaria ja se muuttui sitten 9 dollariksi, jonka maksoin paikallisella valuutalla käteisenä. Kuittia ei tietenkään annettu. Kolme tuntia kului tässä ja kun piti saada ID kortit niin kaksi puuttui ja niitä alettiin sitten tekemään käsin.

Ensimmäinen kisapäivä muodostui Suomen kannalta parhaaksi. Pihla Salonen vei ensin Azerbaijanin Toprakin Koshi-Gurumalla ipponin arvoisesti. Seuraavaksi Pihla hiljensi kotikatsomon kaatamalla Kazakstanin Abdirovan waza-arilla, jonka Pihla sai Sumi-otoshi heitollaan.

Poolin finaaliin pääsystä vastaan tuli sarjan maailman ranking ykkönen eli Kanadan Deguchi. Kanadalainen ei antanut siimaa pätkääkään ja otti ensin waza-arin taitavasti tehdyllä Tomoe-nagella ja toisen waza-arin Kosoto-garilla ja näin Pihlan tie katkesi tähän.

Luukas Sahalla oli ollut hieman kuivempi jakso tulosten suhteen, mutta nyt oli mies iskussa. Otteluihin lähdettiin aloitus kerrallaan ja focus oli aina uudessa aloituksessa. Tämä toimikin hyvin sillä taso ja tempo pysyi koko ajan samalla tasolla.

Ensimmäiseen matsiin vastaan tuli Montenegron Nurkovic, josta Luke leipoi 2 waza-aria Koshi-gurumalla ja Kata-gurumalla. Toiseen otteluun tuli Marokon Boushita. Tämä matsi aiheutti hieman sydämentykytyksiä, kun Luukaksella oli jo 2 shidoa taulussa feikki yrityksistä ja Marokon ukolla vain 1 shido. Ottelu eteni Golden scoreen, jonka Luke ratkaisi hienolla Harai-goshilla ja ippon.

Poolin finaalissa Luke kohtasi Azerbaijanin Pashayevin. Tässä matsissa Luke sitoi Azerin Kuzure-kesa-gatamella ja sidonnan aikana Azeri sai vielä shidon kun työnsi Luke naamasta. Luke eteni jo semifinaaliin.

Vastaan asettui Chopanov (AIN) Luke piti hyvää tempoa päällä se tuotti tulosta kun Chopanoville annettiin jo 2 varoitusta passiivisuudesta. Ottelussa tapahtui tilanne, joka puhutti jälkikäteen jopa Ippon TV:n selostajia. Molemmat väänsivät O-soto-garia ja
Chopanov tuli suoraan pää edellä mattoon onnistumatta heitossa. Sukellus tuomio olisi ollut paikallaan. Matsi eteni Golden scoreen, jossa Chopanov sai O-uchi-garilla suorituksen ja eteni finaaliin. Harmittavan pieni marginaali ja tuomarivirhe esti Luken finaalipaikan ja ehkä myös Olympiapaikan. (Tosin onnistuminen MM-kisoissa voi vielä muuttaa sen).

Luukas siis pronssiotteluun. Mitaliottelut käytiin yksi kerrallaan. Pronssista Lukea vastaan asettui Serbian pitkä Buncic. Tässä matsissa todellakin tapeltiin mitalista ilman tyylipisteitä. Ensin Serbille shido passiivisuudesta, sitten molemmille shidot otteiden välttelystä. Serbialaisella ei ollut varaa yhteenkään shidoon enää. Matsi eteni Golden scoreen. Toivottavasti semifinaalin kuvio ei
toistu tuli mieleen. Onneksi ei toistunut ja Luke heitti seoi-otoshilla waza-arin ja Suomen miesten ensimmäinen Grand slam mitali oli tosiasia.

Palkintojen jaon jälkeen Judo TV kiinnostui suomalaisesta ja pyysivät hänet heidän Goldenscore ohjelmaan haastateltavaksi, jonka Luke hoiti hyvällä englannilla sujuvasti. Judomediaa alkoi kiinnostaa suomalaisten judo ja seuraavana aamuna joutui Esa vielä kuin
puskista haastateltavaksi. Loistava päivä venyi myöhään, mutta sehän ei meitä haitannut.

Seuraavana päivän ottelijat olivat molemmat -73 kg sarjassa. Valtteri Olin ja Turpal Doukajev. Valtteri, joka oli juuri viides EM-kisoissa sai vastaansa Turkin Ciloglun. Valtteri käveli heti aloituksesta suoraan miinaan. Turkkilaisen Uchi-mata puri 5-6 sekunnin kuluttua ja Valtsun matsit oli siinä.

Turpal sai vastaansa Philippiinien Nakanon. Molemmille alkuun shidot otteiden välttelystä. Turpal sai sidonnan, mutta Nakano rimpuili siitä pois. Hetkeä myöhemmin Turpalin Ko-uchi-makikomi tuotti waza-arin ja lopussa vielä varoitus Nakanolle ja Turpal seuraavalle kierrokselle.

Vastaan asettui kokenut ja taitava Israelin Butbul. Ottelu oli tasaista vääntöä. Ensin shido Butbulille feikki yrityksestä ja heti perään Turpalille sama. Vääntö jatkui puolin ja toisin ja sitten molemmille shidot otteiden välttelystä. Varoitukset siis 2-2. Turpal lähti hyökkäämään ja teki kahdessa peräkkäisessä aloituksessa yritykset. Tämän jälkeen Butbul teki kaksi yritystä ja tämän jälkeen tuomari päätti antaa Turpalille varoituksen passiivisuudesta. Ei ollut kyllä täysin oikea tuomio ja sehän Turpalia kismitti kun poistui matolta.

Martti Puumalainen saapui suoraan Dushanbesta Astanaan ja sai “nauttia” Somon Airin lennosta. Sunnuntaina oli hienoinen toive ottaa se toinenkin Grand slam mitali. Tämä mitali on karttanut Mardea pitkään vitos ja seiska sijoja on kyllä tullut.

Ensimmäinen kierros meni huililla ja toisessa vastaan tuli Kiinan jätti Yuan. Hänkin pääsi huililla, kun romanialainen ei koskaan saapunut punnitukseen. Yuan painaa 180 kg, joten tätä kiinalaista ei sitten siirrä millään syömäpuikoilla.

Taktiikka matsiin oli selvä liiku, pidä etäisyys ja hyvään paikkaan yritykset. Marden ensimmäisessä yrityksessä otteet ei pitänyt ja tuloksena shido feikki yrityksestä. Marde lisäsi kierroksia ja kiinalaiselle tippui kaksi passiivisuus varoitusta. Marde huijasi kiinalaisen rajalle ja astutti jätin alueelta ulos ja Marde ottelemaan poolin voitosta. Siinä vastaan tuli tuttu Hollannin Spijkers.

Mardelle ensin shido valeyrityksestä sitten molemmille shidot passiivisuudesta. 13 sekuntia ennen varsinaisen otteluajan päättymistä Spijkers pääsi kääntämään Marden yrityksen ja sai vastaheitolla ipponin. Marde keräilemään pääsystä pronssimatsiin.

Keräily matsiin vastaan tuli Katamardov (AIN). Mardella oli hyvä tempo ottelun alkupuolella mutta viimeistelyä ei heiton muodossa tullut. Marde sai ensin varoituksen ja perään Katamardoville shido passiivisuudesta. Marden tempo alkoi pudota, mutta Marde sai
useiden yritysten jälkeen hieman kyseenalaisen shidon passiivisuudesta. Varoitukset siis 2-1. Marden tempo tippui loppua kohti ja sitten tuli se kolmas shido feikki yrityksestä ja Marde jälleen seitsemäs Grand Slamissa.

Muu joukkue oli jo matkannut kotimaahan ja Marde ja Esa pitivät perinteitä yllä eli jälleen vietettiin yksi ylimääräinen yö Istanbulissa, kun ensimmäinen lento oli niin paljon myöhässä, ettei enää ehditty jatkolennolle Helsinkiin.

Saldona kisoista oli kuitenkin 8 ottelu voittoa, 7. sija ja se mahtava pronssinen mitali.

Esa Korkia-aho
Aikuisten OTO-valmentaja