Järjestyksessään 17. kesäparalympialaiset kilpaillaan Pariisissa 28.8. – 8.9.2024. Tessa Koposen kisapaikka ratkeaa heinäkuun puolivälissä.

Maailmanrankingin 20. sijaa pitävällä täysin sokeiden alle 57-kilon painoluokassa ottelevalla Koposella on mahdollisuus villiin korttiin.

Edellisen kerran näkövammaisten judossa Suomella oli edustaja Lontoon Paralympialaisissa 2012. Silloin paikan lunasti Päivi Tolppanen.

– Harjoitteluun hyvän lisän on tuonut edustusleirit vammattomien kanssa ja kilpaileminen kotimaassa naisten ja nuorten sarjoissa. Harjoittelu ja omien tekniikoiden hiominen on sujunut suunnitelmien mukaan, mutta vielä tässä jännitettävää riittää kisapaikan suhteen, Koponen tuumaa viitaten villin kortin mahdollisuuteen.

Näkövammaisten judon luokittelu muuttui 2020. Aiemmin heikkonäköiset ja täysin sokeat ottelivat samassa sarjassa painoluokan mukaan. Uudistuksen myötä täysin sokeat judokat ottelevat keskenään omissa painoluokissaan ja heikkonäköiset omissaan. Muutos paransi oleellisesti täysin sokeiden voittamismahdollisuuksia.

Villin kortin mahdollisuuteen vaikuttaa se, onko urheilijalla ollut samanlaisia mahdollisuuksia hankkia pisteitä kuin sarjan kärkipäässä olevat. Ranking-pisteitä on kerätty vuoden 2022 Euroopan mestaruuskilpailuista alkaen. Ennen kuin urheilija voi kerätä pisteitä, hänellä täytyy olla voimassa oleva näkövamman luokittelu. Luokittelu tapahtuu ennalta sovituissa kansainvälisissä kilpailussa. Koposella oli mahdollisuus saada luokittelu vasta Small Country Challenge -kisoissa heinäkuussa 2023.

– Haluan kiittää paitsi tukijoukkojani myös erityisesti nuoria tyttö- ja naisjudokoita. He ovat mahdollistaneet avarakatseisella asenteellaan harjoittelun ja kilpailemisen, mikä on ollut kehittymisen kannalta todella tärkeää, Koponen toteaa.

Maailman laajuisesti näkövammaisten judossa on tällä hetkellä noin 650 kansainvälisen luokittelun ja kilpailulisenssin omaavaa judokaa.