Suomalaisjudokat kamppailivat viikonloppuna 25.5. – 26.5. mitaleista alle 18- ja 21-vuotiaiden European Cupeissa sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Alle 21-vuotiaiden European Cupissa Liettuan Kaunasissa kirkkaimmasta suorituksesta vastasi alle 78-kilon painoluokassa otellut Emma Krapu. Tiensä finaaliin raivannut Krapu kukisti kultamitalin ratkaisseessa ottelussa Iso-Britannian Anya Hassanin.

Kravun suoritusta täydensi alle 63-kilon sarjassa Riina Myllylä. Pronssiottelussa Iso-Britannian Katie Mills joutui toteamaan suomalaisen vahvemmakseen.

Vahvasti Kaunasissa otteli myös Kristofer Pertelson, joka alle 81-kilon painoluokassa sijoittui lopulta viidenneksi. Tiukka pronssiottelutappio tuli Ukrainan edustajaa vastaan.

Kaunasissa valmennuksesta vastasivat U21 vastuuvalmentaja Alain Calderin yhdessä ikäluokan OTO-valmentaja Jaana Jokisen kanssa.

Coimbran alle 18-vuotiaiden European Cupissa mitaleille ei ylletty. Otteluvoittoja nappasivat alle 57-kiloisissa otellut Essi Lappetelainen sekä alle 44-kiloisissa Sara Mäntykenttä.

– Kevään viimeinen U18 European Cup takana. Coimbrassa oli tänä vuonna tosi kova taso ja jokainen otteluvoitto oli tiukassa. Sara otteli hyvin ensimmäisessä Eju Cupissaan samoin Essi ylsi kolmeen otteluvoittoon hyvillä otteluilla. Jatkamme leirillä keskiviikkoon asti, kommentoi paikan päältä U18 vastuuvalmentaja Eetu Laamanen jota paikan päällä oli tukemassa OTO-valmentaja Topias Ikävalko.

Coimbrassa otteli noin 550 urheilijaa aina Brasiliaa, Meksikoa ja Uzbekistania myöten. Näiden lisäksi moni Euroopan maa oli lähettänyt paikalle parhaat joukkueensa.

Sekä alle 18-vuotiaiden että alle 21-vuotiaiden European Cup -kilpailujen tulokset ja ottelukaaviot löydät osoitteesta judotv.com.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa suomalaisjudokat nappasivat neljä kultaa, viisi hopeaa ja seitsemän pronssia. Ahvenanmaan judokat nappasivat kultamitalin. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Ahvenanmaan judokat kilpailevat oman lipun alla.

– Pohjoismaiden mestaruuskilpailut ovat iso kilpailu, taso oli varsinkin nuorten keskisarjoissa kova joissa osallistujia oli paljon. Ruotsi oli kotikilpailuissa luonnollisesti isolla joukkueella vaikka heilläkin kovimmat kärkinimet puuttuivat. Nyt oli suomalaisten ohjelmassa useita päällekkäisiä kilpailuja. Vastaisuudessa koitamme saada näihin kilpailuihin vielä isompia joukkueita, arvioi kilpailuissa valmentajana toiminut valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Matti Lattu.

Sundsvallissa Ruotsissa järjestetyt kilpailut keräsivät tatamille yli 600 ottelijaa kaikista Pohjoismaista. PM-kilpailujen tulokset löytyvät täältä.

Vuonna 2026 Pohjoismaiden mestaruudet ratkaistaan Suomessa. Ensi vuonna 2025 järjestäjämaa on Tanska.