Kansainvälisen Judoliiton (IJF) hallitus teki eilen 1.5.2023 päätöksen sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen IJF:n kisoihin. Päätös tuli hyvin yllättäen ja ilman etukäteisvaroitusta. Lue IJF:n uutinen täältä.

Suomen Judoliitto ei olisi hyväksynyt päätöstä, jos siihen olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa. Keskusteluissa kevään aikana sekä IJF:n että Euroopan Judounionin (EJU) kanssa olemme tuoneet kantamme selvästi esille yhdessä Pohjoismaiden Judoliittojen kanssa: aika venäläisten paluulle ei ole oikea.

Samaan aikaan Suomen Judoliitto noudattaa Suomen Olympiakomitean kantaa, jossa pidetään tärkeänä, että suomalaiset urheilijat ja valmentajat pääsevät rauhassa valmistautumaan ja osallistumaan kansainvälisiin arvokisoihin ja että osallistuminen Pariisin karsintoihin turvataan.

Tämän hetkisen tiedon valossa käsityksemme on, että suomalaiset urheilijat voivat osallistua kv. kilpailutoimintaan, jos IJF valvoo ja huolehtii Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) reunaehtojen toteutumisesta. KOK:n asettamat reunaehdot löytyvät täältä.

Puheenjohtaja Niemi on parhaillaan matkalla Dohaan, jossa järjestetään IJF:n kongressi torstaina 4.5. Pohjoismaiden judoliitot järjestävät myös kokouksen samassa paikassa yhdessä Euroopan Judounionin (EJU) kanssa. EJU ei ole hyväksynyt venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita Euroopassa järjestettäviin tapahtumiin, joten tilanne on vähintäänkin sekava, varsinkin kun EJU:n kisoista kerätään myös pisteitä Pariisin olympialaisiin.

Pohjoismaiden judoliitot ovat sopineet pyytävänsä lisäselvityksiä IJF:ltä, kuten:

  • mikä IJF:n mainitsema taho tekee KOK:n vaatimat urheilijaselvitykset
  • millä kriteereillä ko. taho päättää, ettei urheilijalla ole armeijakytköksiä
  • miten IJF hoitaa doping-varmistuksen niiltä venäläisiltä, jotka osallistuvat kisoihin

Tilanne on kaiken kaikkiaan hankala, koska Suomen eikä edes Pohjoismaiden judoliitoilla ole isoa painoarvoa IJF:n päätöksiin. Samaan aikaan meidän on kuitenkin vaikea estää urheilijoita ja valmentajia tekemästä työtään. Lisäksi he ovat sitoutuneet myös Olympiakomitean tukien kautta hakemaan tavoitteita mm. kohti Pariisin olympialaisia.

Suomen judoliiton hallitus kokoontuu myös keskiviikkona 3.5. käsittelemään asiaa ja tiedottaa siitä erikseen 4.5.

 

Lisätiedot:

Esa Niemi

Puheenjohtaja

Suomen Judoliitto ry

0400 452400

esa.niemi@niemi.fi