Judon SM-kisat ratkottiin hulppeissa puitteissa

Judon paremmuudet ratkottiin Lempäälän Ideaparkissa todella hienoissa puitteissa. Tapahtumaan oli todella panostettu ja oli tasokas live stream kotikatsomoihin niille, jotka eivät paikalle päässeet. Ei voi muuta sanoa kuin, että hattu päästä!

Yksilökisat oteltiin lauantaina ja Mixed team joukkuekisa sunnuntaina, kuin myös sovellettu judo ja veteraanit, mutta niistä erillinen raportti tulossa. Hieman oli katoa osallistujista, mutta huomattavasti enemmän osallistujia kuin viime vuonna ja se ei menoa haitannut kun otteluiden taso oli välillä todella hienoa katsottavaa.

Mitalitilaston voitti Kirkkonummen judoseura kahdella kullalla ja kahdella ottelijalla, mutta kun kultamitalit määrää sijoituksen niin kultamitaleja meni hienosti useampaan seuraan. Tampereen judolla oli ylivoimaisesti suurin joukkue (12 ottelijaa) ja olivat mitalitilaston kakkosia.

Naisten -52 kg mestaruus matkasi napapiirin tuntumaan Koyaman Pihla-Maria Seikkulan mukana.

Pihla nimi oli kovaa valuuttaa myös naisten -57 kg sarjassa kun Porin Pihla Salonen nappasi mestaruuden Maskun Pihla Matikaisen jäädessä hopealle.

Naisten -63 kg mestaruuden otti ehkä hieman odotetustikin Kirkkonummen Emilia Kanerva. Toisen mestaruuden Kirkkonummelle toi -70 kg:ssa Alexandra Barton vakuuttavin ottein.

Jukaran Emma Krapu kruunattiin -78 kg mestariksi ja + 78 kg:n sarjan mestaruus matkasi Orimattilaan Laura Hanhelalle. Naisten sarjoissa oli hieman katoa ottelijoista, mutta ensi vuonna parannetaan tästä.

Miesten kevyin sarja -60 kg kärsi hieman samasta, mutta se ei estänyt Joensuun Yawaran Otto Koposta ottamasta jo viidettä Suomen Mestaruutta! Miesten -66 kg:ssa oli jo tuplapooli ja siinä Riihimäen judoseuran Luukas Saha teki vakuuttavaa työtä. Mestaruus tuli ippon voitoin.

Ylemmässä sarjassa eli -73 kg oli hieman katoa, kun osa ottelijoista oli niin sanotusti telakalla. Finaaliin tiensä raivasivat kuitenkin Bodonoksen Valtteri Olin ja Hämeenlinnan Turpal Doukajev. Matsi oli kahden taitavan kaverin hyökkäilyä puolin ja toisin läpi ottelun. Valtteri onnistui suorituksessaan juuri ottelun loppupuolella waza-arin arvoisesti ja pystyi pitämään johtonsa viime sekunnit Turpalin hyökkäyksistä huolimatta. Mestaruus Olinille.

Alle -81 kg tarjosi ehkä kisojen suurimmat jännitysnäytelmät. Varsinkin semifinaalit tarjosivat yleisölle vauhtia ja “vaarallisia” tilanteita.  Toisessa semifinaalissa otteli kaksi Eetua eli Meido-Kanin Eetu Heinonen ja Nokian Eetu Ihanamäki. Ottelu oli tiukkaa vääntöä ja kundit eivät saaneet toisistaan selvää ja ottelu eteni jatkoajalle, jota sitäkin tahkottiin jo toisen ottelun verran kunnes jotain tapahtui pisteen merkeissä. Tätäkin sitten katseltiin hartaasti videolta monesta suunnasta ja tulos oli että Ihanamäki eteni finaaliin ja Heinoselle pronssia. Toisessa semifinaalissa vastakkain asettuivat vanhat kilpakumppanit ties monennenko kerran. Kaverit ovat hallinneet sarjaa jo pidempään ja normaalisti heidät nähdään finaalissa vastakkain. Nyt kohtaaminen tapahtui jo semifinaalissa, kun Eetu Ihanamäki yllätti Laakkosen poolissa jatkoajalla ja voitti poolin. Mäkisen ja Laakkosen semari noudatti samaa kaavaa kuin Eetujen eli tarkkaa työskentelyä ja virheiden minimointia. Jatkoajalle mentiin tässäkin ja samoja minuutteja paukuteltiin kuin toisessakin semarissa. Ratkaisu tapahtui, kun molemmat ottelijat olivat jo tosi väsyneitä. Laakkonen lähti tekemään omaa liikettä ja samaan aikaan Mäkisen reaktio osui paikkaan ja Oskarille pisteet ja finaaliin. Finaali tarjosi myös huikeita tilanteita. Eetu Ihanamäen nälkä voittaa ensimmäinen miesten SM kulta kasvoi ottelun myötä ja näin lopulta myös kävi. Ihanamäen yritys tuotti tuloksen ja niin tuli Nokian pojallekin harvoin nähty hymy huulille.

Miesten alle 90 kg:ssa mestaruus ratkottiin Tikkurilan judokoiden kesken, kun Jaakko Alli kukisti Meido-Kanin Petteri Sulanderin edeten finaaliin ja sai vastaansa oman seuran Artur Kanevetsin, joka ei vanhaa mestaria kumarrellut muuta kuin ottelun aloituksessa. Nuori Kanevets otti mestaruuden.

Miesten -100 kg listoilla oli “yllättävä” nimi kun Tampereen judoa nykyään edustava Klaus Verlin teki come backin kisatatameille ja tekikin tylyn paluun muita kohtaan, ottaen mestaruuden Markus Lambackan ja Juho Puumalaisen nenän edestä.

Juhon velipoika Meido-Kanin Martti Puumalainen viihdytti yleisöä vielä kisojen päätteeksi ottamalla täysin ylivoimaisen mestaruuden + 100 kg sarjassa ja pistipä vielä pikku sambat ennen kuin kisat olivat paketissa.

Hienoja otteluita oli paljon ja siitä on kiittäminen paikalla olleita kilpailijoita. Liekö hienot puitteet syynä hyvään fiilikseen?

 Mixed team joukkuekisa sunnuntaina

Mukaan oli ilmoittautunut neljä joukkuetta (missäs muut, jotka edellisinä vuosina mukana?) eli kolme edellistä mestaruutta voittanut Meido-Kan Helsingistä, Tampereen judoseura, Orimattilan judoseura ja Vantaan Jukara.

Lainaottelijoita sai tänä vuonna olla kaksi per joukkue ja tätä oli myös hyödynnetty. Meido-kan kuitenkin koki viime hetken miehistö tappioita ja otteli ainoana lopulta vajaa joukkueella. Mestaruuden vei lopulta Tampereen judoseura Orimattilan ollessa hienosti hopealla ja “rampa” Meido-Kan otti pronssia. Ensi vuonna sitten lisää joukkueita mukaan. Mitalijoukkueet ovat jo nyt luvanneet ottaa mittaa toisistaan ensi vuonna.

Summa summarum Hienot kisat ja puitteet. Toimivat stream lähetykset selostuksineen, eikä sekään haitannut vaikka selostajilla oli Nääsvillen lasit päässä. He antoivat aina kunnian heille keille se kuuluikin. Kiitos kisoista.

Esa Korkia-aho


Kalle Kiviniemen (Tampereen Judo) ottamia valokuvia löydät täältä (käytä lainatessasi kuvalähteenä: judo.fi/Kalle Kiviniemi)

SM-judokuvia 7.5. Kalle Kiviniemeltä alla olevasta linkistä

https://drive.google.com/drive/folders/1uWVbv8JgOU0zOdh9Y75c1gHKVyGS89c9?usp=sharing

SM-judokuvia 8.5. Kalle Kiviniemeltä alla olevasta linkistä

https://drive.google.com/drive/folders/1TO9LBoksUNqREqfV9IhZuZgftuzxP1Ao?usp=sharing

Risto Sahan ottamia valokuvia löydät täältä (käytä lainatessa kuvalähteenä: judo.fi/Risto Saha).

Palkintokuvat la 7.5.2022 alla olevasta linkistä

https://drive.google.com/drive/folders/1xXvL6_Zt1gkBkoFj07fLHy5z1XzuhwRb

Ottelukuvia yksilökilpailusta 7.5.2022 alla olevasta linkistä

https://drive.google.com/drive/folders/1QZT8CVyjoKaC-nC2_Ak8i_mAoIBN1qLo

Avajaiset 7.5.2022

https://drive.google.com/drive/folders/1N_h8QY02YibYqAGIUV9g2qDkrVSUAoou

 

 


LAUANTAIN YKSILÖSARJOJEN MITALISTIT JA TULOSKAAVIOT
PODIUM NAISET
N-52
🥇Seikkula Pihla-Maria (Koyama, Rovaniemi)
🥈Vainiola Milla (Lempäälän Syokonkan)
N-57
🥇 Salonen Pihla (Fudoshin, Pori)
🥈 Matikainen Pihla (Maskun Tempo)
🥉 Vauhkonen Erika (Chikara, Helsinki)
N-63
🥇 Kanerva Emilia (Kirkkonummen Judoseura)
🥈 Seikkula Louna-Lumia (Koyama, Rovaniemi)
🥉 Lavikainen Ella (Lahden Judoseura)
N-70
🥇 Barton Alexandra (Kirkkonummen Judoseura)
🥈 Erkkilä Isla (Orimattilan Judoseura)
🥉 Mäkinen Ida (Riihimäen Judoseura)
N-78
🥇 Krapu Emma (Vantaan Jukara)
🥈 Lombana Stefania (Tampereen Judo)
🥉 Nieminen Enna (Orimattilan Judoseura)
N+78
🥇 Hanhela Laura (Orimattilan Judoseura)
🥈 Nikula Fiona (Ålands Judoklubb)
PODIUM MIEHET
M-60
🥇 Koponen Otto (Joen Yawara, Joensuu)
🥈 Ojanne Justus (Tampereen Judo)
M-66
🥇 Saha Luukas (Riihimäen Judoseura)
🥈 Vauhkonen Rasmus (Tampereen Judo)
🥉 Kujanhaara Joonatan (Chikara, Helsinki)
🥉 Taavitsainen Jesper (Chikara, Helsinki)
M-73
🥇 Olin Valtteri (Voimailuseura Bodonos)
🥈 Djoukaev Turpal (Hämeenlinnan Judoseura)
🥉 Niva Heikki (Judo-Kan, Espoo)
🥉 Rönty Sami (Kajaanin Judokerho)
M-81
🥇 Ihanamäki Eetu (Nokian Judo)
🥈 Mäkinen Oskari (Nummelan Judo)
🥉 Heinonen Eetu (Meido-kan, Helsinki)
🥉 Laakkonen Aku (Meido-kan, Helsinki)
M-90
🥇Kanevets Artur (Tikkurilan Judokat)
🥈Alli Jaakko (Tikkurilan Judokat)
🥉 Sulander Petteri (Meido-kan, Helsinki)
🥉 Paukku Eelis (Oyus Judojaos)
M-100
🥇 Verlin Klaus (Tampereen Judo)
🥈 Lambacka Markus (Koyama, Rovaniemi)
🥉 Puumalainen Juho (Mikkelin Judo)
M+100
🥇 Puumalainen Martti (Meido-kan, Helsinki)
🥈 Laamanen Aatu (Tampereen Judo)
🥉 Juntunen Henri (Kajaanin Judokerho)
🥉 Jussila Jesse (Oulun Judokerho)

Tuloskaaviot löytyvät sarjoittain täältä: https://judokisa.fi/continfo/results/943/
Sunnuntaina oteltujen veteraanisarjojen ja sovelletun judon tuloskaaviot: