Kansainvälinen Judoliitto (IJF) on aloittanut kaksi ohjelmaa, joiden avulla tuetaan humanitaaristen kriisien keskellä olevia tai niistä selviytyviä ihmisiä, seuroja ja organisaatioita. IJF ohjaa tukensa nyt Ukrainan nykytilanteesta kärsiville. Ohjelmat ovat No borders ja Donation.

Vaikeina ja epävarmoina aikoina on tärkeää pitää kiinni tutuista harrastuksista. Vieraassa maassa, vieraan kielen keskellä judo yhdistää erilaisia ihmisiä. Judoseuratoiminta tuo pysyvyyttä arkeen, tarjoaa luontevia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin ja tarjoaa turvallista rytmiä arkipäivään eri ikäisille harrastajille.

Humanitääristä apua pakolaisille

No borders kerää tietoa eri maiden judoseuroista, joissa pakolaiset voivat harjoitella judoa. Jos judoseurasi tarjoaa harjoitusmahdollisuuksia humanitäärisen hädän keskeltä paenneille, niin käy lisäämässä tiedot maailman kartalle täältä: https://noborders.ijf.org/

Donation on uusi varainkeruualusta, jonka kautta ohjataan avustukset suoraan Judoliittojen kautta paikallisten  avustusjärjestöjen käyttöön pakolaisyhteisön tueksi. Klikkaa ohjelmatietoihin täältä: https://donation.ijf.org/

Suomessa on jo useampi judoseura, jotka ovat ottaneet harjoituksiinsa mukaan Ukrainasta tulleita pakolaislapsia. Judoliitolla ei ole henkilöjäseniä, joten se ei voi liittää Suomisportiin jäseniä, vaan heidän tulee kuulua johonkin suomalaiseen judoseuraan. Mikäli alaikäisellä ei ole Suomessa huoltajaa, tarvitaan hänelle suomalainen huoltaja, jonka tiedot syötetään Suomisportiin.

Judoliiton ohje pakolaislasten harjoittelemisesta judoseuroissa on seuraava:

  • Judoseurat voivat ottaa pakolaislapsia mukaan harjoituksiin, kunhan joku Suomisportin seurakäyttäjä ”adoptoi” heidät eli ilmoittaa lapsen Suomisportissa huollettavakseen  ja seuran jäseneksi sekä maksaa lisenssimaksun.
  • Mikäli alaikäisellä lapsella ei ole huoltajaa, niin seurakäyttäjä voi ostaa lisenssin Suomisportista ja lisätä tällöin alaikäisen lapsen huollettavakseen sporttitililleen. Tilanteessa, jossa lapselle on annettu sosiaaliturvatunnus, eikä huoltajien tietoja ole, toimitaan vastaavasti.

Lisenssi- ja jäsenkysymyksissä kannattaa olla yhteydessä suoraan Judoliiton toimistoon: toimisto@judo.fi.

Kansainvälinen Judoliitto on myös julkaissut ensi syksyn kansainvälisen judopäivän ohjelmansa, jonka teemana on tänä vuonna ”Inclusion”. Tämä teema on jatkoa viime vuoden Solidary -kampanjalle. Inclusion tarkoittaa vapaasti suomennettuna mukaan ottamista. On tärkeää, ettei kukaan jää yksin ja harjoitusryhmään on mahdollista päästä helposti ja judoseurat toivottavat uudet jäsenet tervetulleeksi seuratoimintaan ja harjoitusryhmiin ihmiset heidän taustastaan tai osaamitasostaan riippumatta.

Judoliitto kannustaa lämpimästi judoseuroja ottamaan lapsia ja nuoria mukaan seuratoimintaan!