Judoliitto määrittelee Ukrainan sotatilanteesta johtuen kotimaisiin tapahtumiin liittyvät toimintaohjeensa, jotka noudattavat Olympiakomitean tekemää linjausta.

– ”Judokisojen järjestäjiltä on tullut kyselyjä, kuinka kotimaisissa kisoissa toimitaan mahdollisten venäläisten ja valko-venäläisten osallistujien suhteen. Judoliitto noudattaa Olympiakomitean linjausta, jossa todetaan, että kansallisessa kilpailutoiminnassa Suomessa asuvat muiden maiden urheilijat edustavat itseään tai seuraansa, eivätkä maataan. Näin ollen ketään ei voi sulkea pois  kotimaisista kilpailuista, vaikka kansainvälisiin tapahtumiin venäläiset ja valkovenäläiset eivät voikaan osallistua”, toteaa puheenjohtaja Esa Niemi.

Lue Olympiakomitean ohjeistus lajiliitoille täältä: https://www.olympiakomitea.fi/2022/02/28/paivittyva-tilannekuva-venajan-hyokkayksen-vaikutuksesta-urheiluun/

Olympiakomitean uutisessa todetaan mm. seuraavasti:

– ”Kansalliseen kilpailutoimintaan Suomessa voivat osallistua Suomessa asuvat Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset edellyttäen, että heillä on lajinsa myöntämä osallistumisoikeus kilpailuun/otteluun lajin määrittelemällä tavalla urheilijana, valmentajana tai toimihenkilönä. Kansallisesta kilpailutoiminnasta, jossa edustetaan itseään tai seuraa eikä maata, ei ole mahdollista sulkea tiettyjen maiden kansalaisia.”

Ohjeet kotimaisiin kilpailutapahtumiin

Kotimaisissa kilpailuissa ei mainita osallistujalistoissa, dokumenteissa eikä kuulutuksissa ko. maiden nimiä, vaan ainoastaan kilpailijan nimi ja mahdollisesti seura. Lisäksi järjestäviä seuroja pyydetään kiinnittämään erityishuomiota järjestyksenvalvontaan. Minkäänlaiset mielenilmaukset sotaan liittyen, kaikenlainen katsomohuutelu tai nimittely, sotaan liittyvät tunnukset jne. ovat kiellettyjä ja kisajärjestäjän tulee puuttua niihin tiukasti ja poistaa kilpailupaikalta mahdolliset häiriötä aiheuttavat henkilöt.

Mahdolliset kysymykset asiasta voi ohjata puheenjohtaja Esa Niemelle esa.niemi@niemi.fi.