Suomen Judoliitto tuomitsee jyrkästi Venäjän armeijan hyökkäyksen Ukrainaan

Hyökkäys on äärimmäisen vakava isku demokratiaa ja inhimillisyyden arvoja vastaan. Judoliitto tukee yksiselitteisesti Ukrainaa ja haluamme ilmaista vahvan tukemme kaikille ukrainalaisille suomalaisen judoyhteisön puolesta.

Judoliiton hallitus ja valmennusvaliokunta ovat tehneet päätöksen olla lähettämättä urheilijoita Venäjällä järjestettäviin tapahtumiin. Myös Kansainvälinen Judoliitto (IJF) ja Euroopan Judounioni (EJU) ovat peruneet toistaiseksi Venäjällä lähiaikoina järjestettävät judokisat https://www.ijf.org/news/show/judoforpeace ja https://www.eju.net/events-cancelled

Myös Pohjoismaiden Judoliitot ovat käyneet viime päivinä keskustelua ja kaikilla on selkeä ja yhtenäinen kanta.

Lisäksi IJF on tänään hyllyttänyt Vladimir Putinin IJF:n kunniapuheenjohtajan ja judolähettilään tehtävistä

https://www.ijf.org/news/show/official-announcement-of-the-international-judo-federation

Puheenjohtajan mietteitä muuttuneesta urheilumaailmasta

Monella suunnalla puhutaan ja on jo vuosia puhuttu ”, ettei urheilua ja politiikkaa pidä sotkea keskenään” , ja että ”urheilijoiden ei pidä kärsiä poliittisista päätöksistä”. Urheilun toimintatavat kuitenkin ovat muuttuneet ja yhä enemmän tulee uusia tapoja toimia, varsinkin uusilla sukupolvilla. Viime aikoina yhä useampi huippu-urheilija on halunnut ottaa kantaa mm. ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen kohtelun puolesta.

Lisäksi on edelleen kasvanut valtiojohtoinen urheilun ohjaaminen politiikan työvälineenä, joten urheilun ja politiikan sotkeminen keskenään on jo tapahtunut kauan sitten, ja väite ei enää mielestäni kestä.

Urheilijat joutuvat väkisinkin kärsimään poliittisten päätösten seurauksista, mutta ne eivät ole mitään verrattuna sotaan joutuneiden kansalaisten kärsimykselle.

Toivotaan ja uskotaan, että tilanne normalisoituu pikaisesti.

 

Esa Niemi

Puheenjohtaja

Suomen Judoliitto ry