JUDON SM-KILPAILUT OTELTIIN NUMMELASSA –  9.10.2021 yksilösarjat ja 10.10. joukkuekilpailu

SM-kilpailujen yksilösarjat oteltiin lauantaina Nummelanharjun koulun juhlasalissa, jonka lattiat oli päällystetty tatamein. Keväältä pandemian vuoksi syksylle siirtynyt judotapahtuma kokosi yhteen kotimaan huippujudokat haastajineen. Tapahtuma oli myös ensimmäinen, kokonaan yleisölle avoin aikuisten kotimaan tapahtuma. Valtakunnallinen judokilpailu keräsikin lehtereille mukavasti yleisöä ja iltapäivän finaaliotteluissa oli kunnon urheilujuhlan tuntua, kun päivän viimeisiä SM-mestaruuksia ratkottiin. Maajoukkue- ja edustusryhmien urheilijoita, entisiä ja hallitsevia judon mestareita nähtiin pitkästä aikaa samalla tatamilla kirittämässä toisiaan koviin, jatkoajallekin venyviin kamppailuihin.

Aikuisten SM_naisjudokoita  SM-kilpailut miehet

SM-kilpailuissa entiset ja nykyiset mestarit kohtaavat tulevaisuuden lupaavat judokat

Judoliiton valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Mukkula toteaa, että Suomen-mestaruuskilpailuiden tunnelma on aina aivan erityinen ja katsomossakin iloittiin siitä, että päästiin paikan päälle katsomaan kotimaan parhaimmiston otteluita. Osallistujamäärä oli pandemian jälkeen alhaisempi kuin tyypillisesti aiempina vuosina, mikä toki myös häntä harmittaa. Koronatauko näkyi lähinnä siinä, että osalla kilpailijoista puuttui otteluvarmuutta, koska mm. kotimaan judotapahtumat ovat olleet tauolla ja kamppailulajien harjoittelua on rajoitettu merkittävästi. Suomen-mestaruuskilpailuiden yksi hienoimmista asioista on se, että niissä kaikilla kilpailemisesta kiinnostuneilla ja tietyn vyöarvon suorittaneilla judokoilla on mahdollisuus käydä kokeilemassa, mihin taidot riittävät. Mukkula tiivistää asian seuraavasti: ”SM-kilpailut ovat tietyllä tavalla matalan kynnyksen judotapahtuma, jossa tämän päivän huippujudokat kohtaavat jo aktiiviuransa lopettaneet ja uudet haastajat.”

Judoseurat kautta maan lähettävät omia kilpailijoitaan mukaan tapahtumaan ja monilla on kannustusjoukot, jotka eläytyvät otteluihin täysillä ja näin tapahtui Nummelassakin. Mukkula toteaakin, että: ”Ottelut on aina oteltava ennen kuin mestarit julistetaan”.  Judossa ratkaisut voivat olla sekunnin murto-osista kiinni ja ennakkosuosikitkin tulevat aika ajoin yllätetyksi. Nummelassa ei Mukkulan mukaan mitään isompia voittajayllätyksiä nähty. Tiukimmat otteluista käytiin tuttujen harjoitusvastusten kesken ja monet näistä otteluista kestivät etenkin mestaruustaistoissa aina jatkoajalle saakka. Yleisesti kilpailijoiden tasosta hän toteaa, että joukosta erottuivat ne, jotka ovat pitäneet harjoittelua ja ottelutuntumaa pandemian aikana yllä: ”Huippuryhmämme urheilijoiden pitääkin erottua joukosta. On kuitenkin ilahduttavaa huomata, että uusia haastajia nousee nuorista ja tässäkin kilpailuista heitä ylsi myös palkintokorokkeelle.”

Nummelan Judo toteutti ammattitaidolla organisoidut SM-kilpailut moitteettomasti ja judokansa iloitsi aidoista kohtaamisista myös tatamin laitamilla ja yleisössä. Moni kilpailijoiden perheenjäsen ja seura-aktiivi tai nuorempi judoka pääsi näkemään oman urheilijansa, suosikkinsa tai esikuvansa myös tatamilla.

Tapahtumassa palkittiin myös ansioituneita tuomareita urastaan. Kansainvälinen tuomarimme Kari Neuvonen päätti uransa viime elokuussa komeasti alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa Riiassa, jossa Kansainvälinen tuomarikomissio ja kollegat juhlistivat hänen uraansa. SM-kilpailuissa Neuvoselle luovutettiin Euroopan Judounionin huomionosoitus Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemen toimesta. Niemi kertasi puheessaan Neuvosen huikean tuomariuran kohokohtia. Neuvonen on aktiivivaikuttaja Itäjudon alueella ja Judoliiton Vyökoekomission jäsen, jonka tuomariura jatkuu edelleen kotimaan kilpailuissa. SM-kilpailuissa hän toimi tuomaritarkkailijana eli oli ratkaisemassa mahdollisia tulkintatilanteita matto- ja videotuomareiden tukena.

Tuomarikomission puheenjohtaja Harri Pelkonen puolestaan piti onnittelupuheen Martti Tulimaalle, jolle on myös myönnetty Euroopan Judounionin huomionosoitus pitkästä tuomariurastaan ja työstään Suomen judon eteen. Hänen tuomariuransa on alkanut noin 40 vuotta sitten Turussa ja päättyy Turun Finnish Judo Openissa lokakuun lopussa.

Kari Neuvonen ja Esa Niemi Kari Neuvonen Judotuomari Martti Tulimaa

Kuvat: 1) Kari Neuvonen ja Esa Niemi 2) Kari Neuvonen 3) Martti Tulimaa


Sunnuntain 10.10. joukkuekilpailun tulokset ovat selvillä.

SM-tapahtuma jatkui tiiviinä myös sunnuntaina, jolloin vuorossa oli joukkuekilpailu sekajoukkueilla. Mestaruudesta kamppailevat Meido-kan Helsingistä, Tampereen Judo ja Turun Judoseura sekajoukkueilla. Joukkuekilpailussa kohtasi osa edellispäivänä otelleista urheilijoista.

Kultaa vei Meido-kan Helsinki, hopeaa Tampereen Judo ja pronssia Turun Judoseura.

Katso joukkuekilpailun kuvat täältä (kuvaajat Jukka ja Matias Sala)


KUVALINKIT

Kuvalähde mainittava julkaisun yhteydessä muodossa: Judoliitto/kuvaajan nimi

Pääset nyt katsomaan aikuisten SM-kilpailujen kaikki valokuvat täältä kuvaajien mukaisista kansioista.

Risto Sahan (Judoliitto/Risto Saha) ottamiin valokuviin löytyy täältä:

Taina Sahan ottamat valokuvat näet täältä:

Nummelan Judon Jukka ja Matias Salan ottamat kuvat joukkuekilpailuista löydät täältä:

Vuoden 2021 vuoden Suomen-mestaruuskilpailujen mitalistit ovat seuraavat:

Tuloskaaviot löytyvät Judoshiai-järjestelmästä täältä:

Sarja, painoluokka Judon Suomen mestari 2021/ judoseura Hopeaa  

Pronssia

 

Naiset -57 kg

 

Pihla Matikainen

Maskun Tempo

Elviira Kujansuu

Tampereen Judo

Christina Sandell

Turun Judoseura

Naiset -63 kg

 

Aexandra Barton

Kirkkonummen Judoseura

 

Jessika Hellgren

Nummelan Judo

Louna-Lumia Seikkula Koyama Rovaniemi
Naiset -70 kg

 

Emilia Kanerva

Kirkkonummen Judoseura

Anni-Olivia Narva

Oulun Judokerho

Emma Krapu

Vantaan Jukara

Naiset -78 kg

 

Sara Kähärä

Ahjo Training Center

Ei muita ottelijoita Ei muita ottelijoita
Naiset +78 kg

 

Katri Raveala

Chikara, Helsinki

 

Katriina Kymälä-Mäkelä

Tampereen Judo

 

Ei muita ottelijoita
Miehet -60 kg

 

Otto Koponen

Joensuun Yawara

Asser Kokkonen

Sakura, Kuopio

Luca Pettinau

(Turun Judoseura)

Miehet -66 kg

 

Luukas Saha

Riihmäen Judoseura

Thomas Rönkkö

Orimattilan Judoseura

Joonatan Kujanhaara, Chikara, Helsinki ja

Marat Nizamov, Voimailuseura Bodonos Kerava

Miehet -73 kg

 

Valtteri Olin

Voimailuseura Bodonos, Kerava

Roope Korhonen

Kajaanin Judokerho

Sami Rönty

Kajaanin Judokerho ja

Khirchla Khirchilashvili,

Meido-kan Helsinki

Miehet -81 kg

 

Oskari Mäkinen

Nummelan Judo

Aku Laakkonen,

Meido-kan Helsinki

Henri Määttä, Nummelan Judo ja

Juho Luoma, Tampereen Judo

 

Miehet -90 kg

 

Jaakko Alli

Tikkurilan Judokat

Artur Kanevets

Tikkurilan Judokat

Julius Sala, Nummelan Judo ja

Eelis Paukku, Oulun yliopiston judojaos

Miehet -100 kg

 

Petteri Sulander,

Meido-kan Helsinki

Aatu Laamanen,

Tampereen Judo

Juho Puumalainen, Mikkelin Judo ja Niko Korhonen, Sakura Kuopio
Miehet + 100 kg

 

Sami Ponsi

Chikara, Helsinki

Matti Lahtinen, Petäjäveden kamppailijat Henri Juntunen, Kajaanin Judokerho ja Sami Järvinen, Nummelan Judo