Suomen Judoliiton edustusurheilijoiden kaikkien ikäluokkien ryhmät (U18, U21,U23 ja aikuiset) kokoontuivat valmentajineen yhteiskuvaan 27.8. Pajulahden Nikula-halliin. Mukana leirillä on myös kymmenkunta tanskalaista judokaa.

Aikuiset ja alle 21-vuotiaiden ikäluokat ovat treenanneet intensiivisesti jo maanantaista alkaen Rok Draksicin ja Markus Pekkolan johdolla tähtäimenään syksyn kansainvälinen kilpailukausi, joka jatkuu syyskuussa. Seuraavana ohjelmassa ovat junioreiden EM-kilpailut Luxemburgissa ja aikuisilla EJU:n ja IJF:n kilpailut.

Torstaista alkaen leirin vahvuuteen liittyivät alle 18-vuotiaat Eetu Laamasen ja oto-valmentajian johdolla sekä tanskalaisryhmä eri ikäluokkiin kuuluvia urheilijoita valmentajansa kera. Ikäluokat harjoittelevat omissa ryhmissään, mutta asettuivat hetkeksi ryhmäkuvaan treenien lomassa. Oman tervehdyksensä leiriläisille kävi antamassa myös Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi, joka oli niin ikään saanut puhtaat paperit koronatestissä.

Valmennuspäällikkö Otto Favén oli seuraamassa harjoituksia perjantaina ja iloitsi etenkin siitä, että uusi alle 18-vuotiaiden valmentaja Eetu Laamanen on ottanut ohjat hyvin ikäryhmän valmentajana:

”Energiaa ja uusia kehittämisideoita on ja osaamista viedä asioita eteenpäin yhdessä tiimin kanssa.”

Lauantaina urheilijat osallistuvat Orimattilan Samurai cup 3:een, jossa kilpaillaan tiukat koronarajoitukset huomioiden. Perjantai-iltana on järjestetty punnitus leiriläisille ja kaikille kilpailuihin osallistuville tehdään myös koronatestit Pajulahdessa. Lauantain kisoihin on järjestetty edestakainen kuljetus Pajulahden ja Orimattilan välillä, jotta kaikilla halukkailla on mahdollisuus päästä testaamaan päivän kuntoaan myös kilpatatamilla. Leiri jatkuu vielä sunnuntaina. Näin valmentajat pääsevät välittömästi hyödyntämään kilpailujen antia tatamityöskentelyssä ja jakamaan vinkkejään kotisaliharjoitteluunkin.

Valmennuspäällikkö Otto Favén toteaakin, että Samurai cup istuu hyvin leiripäivään, koska lauantaina on ollut alun alkaenkin toteuttaa otteluharjoituksia ja simuloida kilpailupäivää. Tämä on myös hyvä Pohjois-Suomen judokoille, jotka saavat samalla matkalla leirin ja kilpailun.

Otto toetaa, että koronatauon jälkeen on hyvä hakea kisatuntumaan kotimaassa ja ihan oikeassa kilpailuympäristössä. Etenkin nuoremmille kilpailijoille on tärkeää harjoitella kilpailupäivän rutiineja ja palauttaa mieleen, miten kilpailuihin ja otteluihin valmistaudutaan, pidetään vire yllä ja toisaalta myös palaudutaan.

”Kotimaan kilpailut ovat nuoremmille ikäluokille tosi tärkeitä harjoitustilanteita ja kannustan osallistumaan näihin aktiivisesti, jotta ollaan valmiita taas keväällä kovempiin koitoksiin kansainvälisissä ulkomaillakin.”

Favén on kuitenkin huolissaan siitä, että moni nuori on vielä palaamatta takaisin tatamille. Hänen viestinsä onkin, että vaikka koronatauko tatamilta olisi venähtänyt pitkäksi, niin ei kannata arkailla tatamille tulemista. Vanhat taidot ja judokipinä varmasti löytyvät, kun pääsee tuttuun treeniporukkaan vääntämään. Valmennuspäällikkö kehottaakin pukemaan judogin ylle ja palaamaan vaikka vain testimielessä treeneihin vääntämään ja kuulostelemaan, miltä tatami tuntuu jalkojen alla. Vanhat taidot kyllä ovat tallella ja kilpailukipinäkin voi vielä löytyä ja aluksi voi hakea tuntumaa kotimaan kisoista.

Kysyttäessä koronan vaikutuksista kilpailuihin Favén arvelee, että kansainvälinen, äärimmäisen tiukka kilpailuprotokolla pysyy edelleen voimassa vielä ainakin ensi kevään.

”Tällä on tietysti vaikutus urheilijoiden valmennuksen budjettiin, koska samalla euromäärällä saadaan vähemmän tapahtumia kilpailu- ja leirikalenteriin pandemiaa edeltäneeseen aikaan nähden. Näköpiirissä ei ole ainakaan kovin pian se, että karanteenit ja koronatestaukset jäisivät judosta pois, sillä urheilijoiden terveys on etusijalla. Rokotekattavuus ja pandemiatilanne vaihtelee todella paljon eri maissa, joten ei voida ottaa turhia riskejä. Pidetään kotimaassakin kiinni hyvästä hygieniasta, jotta pystytään jatkamaan saliharjoittelua ja kilpailutoimintaa”, valmennuspäällikkö summaa.

Lauantaina otellaan erityisjärjestelyin Orimattilassa ja sunnuntaina pureskellaan kilpailujen antia vielä valmentajien kanssa.

Pajulahti camp 27.8.2021

Tällä kertaa kuvat Pajulahdessa on ottanut Tomi Teppo Koyamasta, Rovaniemeltä. Katso Sami Erjansalon kuvia U18-ryhmästä alla olevasta linkistä.