Luukas Saha aloitti ensimmäisenä suomalaisista urakkansa Bakun Grand Slam turnauksessa ja ylsi parhaana suomalaisena kahteen otteluvoittoon. Toisena päivänä ainoan suomalaisvoiton otti Oskari Mäkinen.

Alle 66-kilon painoluokassa otellut Saha kohtasi ensimmäisessä ottelussaan World Rankingin sijaa 49 pitävän Bulgarian Gerchevin. Molemmat aloittivat varovasti ja kumpikin sai myös tasatahtiin kaksi varoitusta. Ottelun lähestyessä loppua Saha onnistui jalkaheitossaan wazarin arvoisesti ja eteni toiselle kierrokselle.

– Toiseen otteluun tuli Azerien oma mies Yelkiev. Ottelu alkoi kuten edellinenkin ja molemmille shidot otteiden välttelystä. Luukas hoiti pois Velkiyevin vahvaksi tiedetyn seoi-nagen. Ottelu eteni jatkoajalle ja Azeri alkoi katketa. Kunto ei kestänyt Luken käsissä ja passiivisuusshido Azerille. Luukas piti vauhtia päällä ja kaveri alkoi olemaan jo niin loppu, että kolmas ja ratkaiseva shido päästi miehen huilaamaan ja suihkuun ja Luke jatkoon, kuvaili ottelun kulkua paikan päältä Esa Korkia-Aho.

Kolmannessa ottelussa vastaan asettui World Rankingin sijaa 17 pitävä Uzbekistanin Tilovov. Ensin Uzbekistanilaista varoitettiin passiivisuudesta, sitten kumpikin sai varoituksen otteiden välttelystä. Saha jatkoi aktiivisesti hyökkäämistään mutta sai varoituksen valeyrityksestä ja varoitustili tasoittui.

Ottelu jatkui Sahan hyökätessä aktiivisesti ja uzbekistanilaisen joutuessa puolustuskannalle. Tästä huolimatta suomalaista varoitettiin kolmannen kerran valehyökkäyksestä ja tie eteenpäin katkesi.

Lauantain parhaasta suorituksesta vastasi alle 81-kiloisissa otellut Oskari Mäkinen otteluvoitollaan Kreikan Demourtsidiksestä.

Toisessa ottelussa vastaan asettui Israelin Sagi Muki. Ottelun alussa Mäkinen loi tilanteita israelilaista vastaan. Vaaralliseksi vastustajaksi tiedetty israelilainen onnistui kuitenkin hyödyntämään ensimmäisen heittopaikkansa ipponin arvoisesti päättäen  suomalaisen tien jatkoon.

Mäkisen kanssa samassa painoluokassa otellut Eetu Ihanamäki kohtasi ensimmäisessä ottelussaan World Rankingin sijaa 12 pitävän Itävallan Samil Borchasvilin. Tiukka kamppailu eteni jatkoajalle Itävaltalaisen hienoisessa hallinnassa.

– Ottelu eteni jatkoajalle, Eetu alkoi saada juonesta kiinni ja pääsi hallitsemaan ajoittain saaden hyvän kahvan jolla dominoi. Kaveri koitti paeta kahvasta sääntöjen vastaisesti ja varoitus Itävaltalaiselle, joka alkoi selvästi väsymään. Kova työ kääntyi tappioksi kun Itävaltalainen sai käännettyä lopulta Eetun sidontaan. Eetulta hyvä taistelu, kertoi Esa Korkia-Aho. Itävaltalainen eteni lopulta painoluokan finaaliin.

Alle 73-kiloisissa Valtteri Olin sai ensimmäisessä ottelussa vastaansa Moldovan Pelivanin (WRL 11) ja Turpal Djoukaev Yhdysvaltojen Yonetsukan. Molemmat hävisivät ensimmäiset ottelunsa.

– Aiemmin on Valtsu ottanut tiukan matsin kaveria vastaan, mutta tänään ei oikein päässyt pitkistä käsistä läpi, ja kun väkisin yritti niin tuloksena oli 2 shidoa valeyrityksistä. Pelivani sai pitkillä jaloillaan Valtsun ko-uchi-garilla nalkkiin ja ippon, jatkoi Korkia-Aho. Pelivani eteni painoluokan finaaliin.

– Turpal sai kyllä hyviä yrityksiä välillä ja varoitukset olivat golden scoreen mentäessä Turpalilla yksi ja Yonetsukalla kaksi. Jatkoajalla Yonetsuka otti waza-arin O-uchi-garista joka oli kyllä sinivalkoisin lasein katsottuna huono koka. Tilannetta katseltiin vielä videolta, mutta päätös piti.

Yhä jatkuvien kilpailujen livelähetystä pääset seuraamaan osoitteesta judotv.com ja samasta osoitteesta löytyvät myös kilpailujen kaaviot. Lisätietoja löydät myös kansainvälisen judoliiton nettisivuilta osoitteesta ijf.org. Kilpailuissa on mukana 446 judokaa 61 maasta ja viidestä eri maanosasta.