Kilpailussa oli 360 osallistujaa 22 maasta. Tuomaripalaveri pidettiin lauantaina aamulla ennen otteluiden alkua, kuten nykyisin on tapana. Sääntötulkinnat ovat pysyneet ennallaan. Ainoastaan wazarin tulkintaa on tarkennettu. Pistesuoritukseen riittää, kun hartialinja on 90 asteen kulmassa tatamiin nähden eikä alavartalon asennolla ole väliä. Palaverissa pyydettiin myös kiinnittämään huomiota ottelemattomuuteen, oikea-aikaiseen mate-komentoon ja sukelluksiin.

Juha

Mukaan oli kutsuttu kolme tuomaria, jotka ovat olleet tuomarina IJF-turnauksessa. Tarkoituksena oli jakaa heidän kokemustaan IJF-turnauksista ja yhtenäistää näkemyksiä. Ottelualueet olivat kuin kotimaan kansallisissa kilpailuissa, pienet 7×7 metriä ja niiden välissä suoja-alue vain kolme metriä sääntöjen mukaisen neljän metrin sijasta. Lauantain ottelut olivat aika selkeitä. Pystyin pitämään ottelijoihin oikean etäisyyden pienestä ottelualueesta huolimatta. Pisteet ja varoitukset osuivat kohdalleen. Finaaliotteluissa olin mattotuomarina yhdessä pronssiottelussa ja yhdessä loppuottelussa. Sunnuntain ottelut jatkuivat samaan tapaan kuin lauantainakin. Tuomaripalavereissa ja koulutuksissa painotetaan aina mate-komennon oikea-aikaisuutta. Eräässä ottelussa ottelijat olivat ajautuneet kaksi metriä ottelualueen ulkopuolelle. Tällöin tulee katkaista ottelu. Komensin mate ja välittömästi tämän jälkeen tapahtui heittosuoritus. Tämä oli virhe. Olisi pitänyt odottaa vielä hetki, mutta ottelijat olivat mielestäni jo niin ulkona ottelualueelta, että katsoin ottelun katkaisemisen olevan aiheellista. Seuraavasta aloituksesta ottelijat ajautuivat ottelualueiden väliselle suoja-alueelle. Suoja-alueella oli viereisen ottelualueen ottelijat ne-waza tilanteessa ja minun ottelualueeni ottelijat olivat menossa heitä kohti. Katkaisin ottelun ja samalla hetkellä tapahtui heittosuoritus. Ottelijat kaatuivat osittain toisen ottelijaparin päälle. Tuomaritarkkailijan päätöksellä heitto päätettiin ipponin arvoiseksi. Kaksi liian aikaista mate-komentoa tarkoitti sitä, etten ollut mukana sunnuntain finaaliotteluissa.

Mitä jäi viikonlopusta käteen? Nuo kaksi samaan otteluun tullutta virhettä latisti muutoin hyvää tuomarointiviikonloppua. Paljon mieluummin olisin ollut katsomassa samana viikonloppuna Portugalin Algarvessa ajettua Moto GP -osakilpailua.

Kaj-Peter

Jännitystä ilmassa, koska neljään vuoteen en ole käynyt Eurooppa cupin kisoissa. Onneksi oli Juha Vuorela mukana, joka sai ylimääräistä jännitystä karkoitettua hyvillä jutuilla. Ekan päivän lauantai aamuna oli tuomaripalaveri klo 9.00, joka oli muuttunut viime kerrasta. Tämä oli hyvä uudistus. Mattoryhmässäni oli minun lisäksi tuomarit Hollannista, Espanjasta, Israelista, Portugalista ja Puolasta. Huomasin aamun matseissa, että olin liian lähellä ottelijoita. Päivän edetessä sain korjattua sen asian. Varoitukset tuli aikalailla hyvin, tusinan verran olin keskellä ja avustavana tosi paljon. Finaaliotteluissa pääsin kerran keskelle M-73 pronssimatsiin ja avustavana N-63 finaaliin ja N+78 pronssiotteluun. Kaiken kaikkiaan meidän mattovastaava antoi ihan ok kommentit.

Sunnuntaina aloitin kisapäivän kuten lauantaina. Eka ottelu alkoi paljon rennommalla fiiliksellä. Tasaisesti taas työvuorossa keskellä kymmenkunta kertaa ja avustavana paljon. Päivä kulki mielestäni paljon paremmin kuin lauantaina. Finaalimatseissa pääsin keskelle M-100 pronssimatsiin, avustavana M+100 finaalissa ja N-52 pronssiotteluihin. Sellainen aloitus pitkästä aikaan. Eli ihan ok!

Kaj-Peter Pesonen IJF Continental -tuomari
Juha Vuorela IJF International -tuomari