Latvian Euroopan cupissa urheilijoiden ja valmentajan lisäksi mukana olivat tuomarit Juha Vuorela ja Henri Mylly. Henri oli hakemassa lisää kokemusta tulevaa IJF-continental-lisenssikoetta varten. Juhalle kisa tarjosi vaihtelua Eurooppa Openien jälkeen.

Lauantain tuomaripalaverissa kerrottiin, että säännöt ovat entiset. Tuomaritarkkailijat pyysivät kuitenkin kiinnittämään huomiota kata sankaku -tilanteisiin ja sukeltamalla tehtyihin heittoihin ja pään käyttöön tukipisteenä.

Henri:

Ensimmäisen päivän aloitus ei ollut paras mahdollinen, pientä haparointia sijoittumisessa (oli vain 7m×7m alue) sekä U18 pienten painoluokkien nopeat ottelijat toivat päänvaivaa pisteytyksen kanssa. Kaksi ensimmäistä ottelua meni harjoitellessa, mutta siitä se dieselkone lähti käyntiin. Hallissa oli myös jäätävän kylmä, koska lämmitysnapin painaja oli lomalla ja hänen kollegallaan ei ollut päivän alussa vielä lupaa laittaa lämpöjä päälle. Byrokratian ratas pyörähti hitaasti, mutta varmasti ja lämmöt saatiin iltapäivällä halliin. Loppupäivä meni ihan kelvollisesti, finaaliblokissa yksi pronssiottelu keskellä ja kolme avustavan roolia. Toisena päivänä meidän matolla olivat poikien -73, -90 ja +90 sekä tyttöjen -70 sarjat. Tuomitseminen oli helpompaa kuin lauantaina ja rytmi säilyi hyvänä koko päivän.

Oppia jatkoon sain kollegoilta. Jatkossa pitää olla enemmän hallitsevassa roolissa matolla, tuomari määrää! Muutamia varoituksia saa antaa nopeammalla syklillä, kuten yhden käden otteella ottelemisesta. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kohti kotimaan viimeisiä kisoja ja alkaa miettimään tulevaa.

Juha:

Ensimmäisenä päivänä matollamme oteltiin tyttöjen painoluokat -44 ja -48 sekä poikien painoluokat -50 ja  -60. Ottelut olivat aika selkeitä ja useat päättyivät ipponin arvoiseen suoritukseen. Finaaliotteluissa olin mattotuomarina -66 sarjan pronssiottelussa. Puolalainen ottelija voitti israelilaisen vastustajansa vastaheitto-ipponilla ottelun puolivälin paikkeilla.

Sunnuntaina tuomittavanani oli tyttöjen painoluokat -57, -63 ja +70 sekä poikien -81. Ottelut sujuivat lauantaipäivän tapaan ongelmitta. Finaaleissa olin mattotuomarina -63 sarjan pronssiottelussa, jossa kaksi hollantilaista otti mittaa toisistaan. Ottelu päättyi 18 sekunnissa ipponin arvoiseen uchi mataan.

Kisat olivat osaltani tasaista tekemistä. Ottelut eivät olleet osaltani kovin vaativia eikä toivottua kisajännitystä ja sen myötä tsemppiä saanut aikaiseksi. Näillä mennään kohti seuraavaan vuoden ulkomaan kisoja.

 

Henri Mylly

Kansallinen A-tuomari/IJF-continental -kokelas

 

Juha Vuorela

IJF international -tuomari