(Kuvassa: allekirjoittanut, Bukhbat Mashbat, Henk Plugge ja paralympia-/MM-tuomari Balasz Gostonyi)

IJF tukee IBSA:n judokisoja nimeämällä niihin tuomarit ja kisan vastuuhenkilöt

Kansainvälinen judoliitto (=IJF, International Judo Federation) panostaa Kansainvälinen näkövammaisten urheilujärjestön (=IBSA, International Blind Sports Association) judokilpailuihin nimeämällä kisoihin tuomarit IJF:n World Judo Tourín tuomarilistalta ja tarjoamalla kisanjärjestämishenkilökuntansa kisan käyttöön. Tähän kuuluvat mm. tuomaritarkkailijat. Tässä kisassa tuomaritarkkailijoina olivat IBSA:n tuomarivastaava Henk Plugge Alankomaista ja IJF:n tuomaritarkkailija Bukhbat Mashbat Mongoliasta.

IJF:n tavoitteena on, että jokainen IJF Judo World Tourin tuomari saa mahdollisuuden ja osaa tuomita näkövammaisten otteluita ja tuomaroinnin taso ja otteluiden arvostus sadaan nousemaan. Tulevaisuuden visiona on se, että IBSA:n ja IJF:n Grand Slamit sun muut kisat oteltaisiin samanaikaisesti samassa kisatapahtumassa.

Ottelijat jaetaan lääketieteellisin perustein kahteen luokkaan

IBSA-ottelijat jaetaan kahteen J1 ja J2 luokkaan kisaa edeltävässä näöntarkastuksessa. Molemmat luokat ottelevat omissa sarjoissaan eli esim. M-73 otellaan sekä J1 M-73 että J2 M-73 luokissa. J1 luokan ottelijoiden selkälapussa tai hihassa on luokan merkkinä punainen ympyrä.

Näkövamman lisäksi ottelija voi olla myös kuulovammainen. Kuulovammaisuuden merkkinä on keltainen ympyrä. Ottelija voi olla sekä sokea että kuulovammainen, jolloin tuomarilta vaaditaan kommunikoinnin suhteen erityisiä keinoja.

Uusi luokitus pienensi ottelijamäärää

Tämän paralympiadin ensimmäinen turnaus sai hieman erikoisen alun uusista luokista (J1 ja J2) ja niiden perusteista johtuen. Lääkärintarkastuksessa oltiin todettu hyvin usean, entisen A3:n (lievimmän luokan), näkevän liian hyvin kuuluakseen J2 luokkaan, joten he eivät pääseet lainkaan ottelemaan.

Täten kisan kokonaisosallistujamäärä jäi alle sadan ja kahden tatamin ja kahden päivän turnaukseen se tarkoitti vain noin 25 alkuottelua/päivä kummallekin tatamille. Koska tuomareita oli viisi/tatami, ei tuomaroitu määrä rasittanut.

Nimiottelijoista esimerkiksi Iso-Britannian 100 kg sarjan paralympiavoittaja Christopher Skelley jäi tämän takia rannalle sarjastaan. Hänen osallistumisensa jatkossa IBSA:n kilpailuihin on näiden luokituksien suhteen epävarmaa.

Tuomitseminen eroaa pääosin vain viestinnällisesti normaalista tuomaroinnista

Ottelusäännöt ovat periaatteessa samat, kuin näkevilläkin, mutta ymmärrettävästi esim. rajan ylityksien suhteen ollaan hieman ymmärtäväisempiä. Kummassakin luokassa ottelijat saatetaan aloituspaikoille josekin vastaiselta ottelualueen reunalta ja sen jälkeen ohjataan ottamaan ote. Tuomarin myös pitää huudella ”Jogai!”ta (eli ”Rajan ulkopuolella)”, jos ottelijat ajautuvat ottelualueen reunalle.

Yhden käden otteet ovat sallittuja vain hetkellisesti uuden otteen välittömästi hakemiseksi. Tuomarin tulee keskeyttää ottelu, mikäli ottelija irrottaa otteen, eikä hae uutta otetta välittömästi. Yhden käden otteessa tarkoituksellisesti ottelemisesta rangaistaan shidolla.

Ottelun kannalta merkittävin hetki on aloitusotteen ottamisen hetki, koska ottelijoilla tulee olla perusote ja neutraali asento ennen hazimen komentamista. Mikäli ottelijat alkavat tässä vaiheessa kikkailemaan otteilla tai asennolla, tulee tuomarin keskeyttää kikkailu ja määrätä valkoinen ottelija ottamaan ensin ote, jonka jälkeen on sinisen vuoro ottaa ote. Seuraavasta aloituksesta annetaan sitten sinisen ottaa ote ensin. Tällä vuororytmillä jatketaan ottelun loppuun saakka. Mikäli ensiksi otteen ottanut siirtää otettaan toiseksi otteen ottaneen jälkeen aloitusasennossa, rangaistaan häntä siitä shidolla.

Jokaisen suorituksen tai varoituksen jälkeen tuomarin on ilmoitettava, kummalle varoitus julistus annetaan. Esim. siniselle waza-ari, julistetaan ”Waza-ari, ao!” (Ao = sininen, shiro = valkoinen). Mikäli ottelija on myös kuulovammainen, käyttää tuomari viestinnässä kosketusta: yksi taputus olalle tarkoittaa hazimea ja kaksi taputusta olalle tarkoittaa matea. Tuomarin on täten oltava aika lähellä ottelijoita, jotta ehtii heille aloitukset ja keskeytykset viestittää. Myös tuomiot tulee viestittää kuulorajoitteiselle piirtämällä ne ottelijan kämmeneen/kämmenselkään.

J2 luokan ovat vauhdikkaita, kun J1 otteluiden tempo on rauhallisempi

Tuomaroinnin kannalta J2 ottelijoiden tekemiset eivät juuri eroa normaalisti näkevien otteluista, sillä he palaavat itsekseen paikoilleen ja seuraavat tuomaria kontaktitta aloituksessa ja lopetuksessa. Otteluiden tempo on myös normaalia vastaava. Ainoa ero on oikeastaan kumikatasta aloittaminen.

J1 luokassa sen sijaan ottelijat tulee saattaa kontaktin kera jokaisen maten jälkeen aloituspaikoilleen, joten ottelun kokonaisrytmi on normaalien otteluun verrattuna verkkaisempi. J1 luokassa tulee venyttää 45 sekunnin ottelemattomuus-shidon aikarajaa reilustikin.

Tunnelmia omasta tuomaroinnistani

Edellisestä IBSA:n tuomaroinnistani oli jo kulunut lähes puolitoista vuotta, joten kertasin käytännöt etukäteen dokumenteista ja tuomitsin otteluita videolta. Täten sain jo etukäteen muutamia tärkeitä herätyksiä näiden otteluiden tuomaroinnin eritysvaatimuksista.

Tässä kisassa suurin osa tuomaroimistani otteluista kuului J2 -luokkaan, joten mitään erikoisia haasteita ei niiden tuomarointiin liittynyt. Suurin haaste oli muistaa huutaa rajatilanteissa ”Jogai” ja suorituksen jälkeen”Shiro” tai ”Ao”, se mukaan kummalle suoritus annettiin. Koko viikonlopun aikana tuomitsin 12 ottelua, joista finaaleissa: J1-48 Bra-Kgz ja J1+90 Bra-Fra kultaottelut.

Olen tyytyväinen tekemisiini, sillä onnistuin olemaan matolla luonnollisesti tilanteita tai tulevaa jännittämättä. Parissa tilanteessa olisin kuitenkin voinut tuomaroida paremmin: J2-90 Ita-Aze ottelun azerin toisesta tomoe-nagesta olisi pitänyt komentaa ippon, mutta nyt menin varman päälle ”waza-ari – awazate – ipponin” kautta.

J1+90 ratkaisutilanne taas päättyi brassin ude-garami-käsilukkoon, jonka ipponin julistamisessa minun olisi pitänyt olla tarkempana. Näin nimittäin, että brassi käänsi vastustajansa kädet aikalailla solmuun, joten ajattelin, ettei mahdollinen antautuminen voi tapahtua ainakaan kädellä taputtamalla. Siirsin huomion siis uken jalkoihin, joista vasemman jalan jalkapohja ponnettomasti läpsähti mattoon pari kertaa. Mietin, että josko tuo oli taputus, mutta koska se oli niin ponneton, en uskaltanut julistaa ipponia. Ajattelin, että kivun takia taputus olisi ponnekkaampi. Tämän jälkeen uke huusi sitten: ”Stop!”, jonka otaksuin tarkoittavan antautumista, ja julistin siis ipponin. Sääntöjen mukaanhan ”stop” ei tarkoita antautumista, mutta nyt sen niin tulkitsin. Minun olisi pitänyt olla herkempänä jalkataputuksen suhteen ja tulkita ne ponnettomat jalkaläpsyt maittaksi. Taputuksen vahvuudella ei ole merkitystä, ainoastaan sillä, että uke taputtaa jollakin tavalla. Tilanne harmittaa minua, sillä ottelijoiden terveyden turvaaminen on tuomarin ykkösasia, ja nyt myöhästyin siinä muutaman sekunnin. Onneksi ottelija ei kuitenkaan satuttanut kättään enempää.

IBSA-judokilpailuissa on kotoisa meininki

IBSA:n judokilpailuiden henki on paljon kotoisampi ja rennompi IJF:n Judo World Tourin tapahtumiin verrattuna. Päivät ovat lyhyempiä ja ottelut pääosin selkeämpiä. Ottelijoiden, valmentajien, tuomareiden ja toimitsijoiden joukko on paljon pienempi ja kaikki tuntevat toisensa. Ottelijat ovat myös silminnähden onnellisia päästessään kamppailemaan, voittivatpa tai hävisivätpä he. Monesti he kiittävät tuomaria matsin jälkeen.

Tuntuu siltä, että koko IBSA-judoperhe on kiitollinen tuomareiden tekemisistä. Oman haasteensa luo kuitenkin aistirajoitteisuudesta johtuva lisäkommunikoinnin tarve. Ekaa kertaa IBSA-judoa tuomitessa tuntuu, kuin pitäisi aloittaa tuomarointi aivan alusta. Niin monia uusia asioita siinä pitää ottaa huomioon ja perusasiatkin tuppaavat unohtumaan.

IBSA-judon vuodessa on kymmenkunta tapahtumaa ja tuomarit rankataan

Vuoden aikana IBSA:n judotapahtumia on hieman alle kymmenen, joista osa on yhdistetty IJF Judo World Tourin kisoihin, ei tosin vielä samaan aikaan, mutta heti niiden perään. Tuomareiden tekemiset arvioidaan IJF:n tapaan ja erillinen IBSA-tuomareiden rankinglista löytyy IBSA:n sivuilta.

Paralympiadin loppupuolella IBSA ja IJF valitsevat tuomarit paralympialaisiin. Seuraavat paralympialaiset käydään Pariisissa vuonna 2024. Täten paralympiatuomarit ovat tiedossa vuoden 2024 alussa.

IBSA-judon www-sivut: https://ibsajudo.sport

IBSA-judoon liityvän ohjeistuksen löydät englanniksi kirjoitettuna IBSA:n kotisivulta. Suomennosta ei ole tarjolla.
https://ibsajudo.sport/wp-content/uploads/2022/03/IBSA-Judo-Rules-2022-2024.pdf

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari