Vuoden toinen Samurai Cup järjestettiin Nummelassa lauantaina 2.4.2022. Kilpailu oli vetänyt Nummelaan mukavasti väkeä (114 kilpailijaa), ja varsinkin nuoremmista ikäluokista, etenkin alle 15- ja alle 18-vuotiaissa nähtiin todella tasokkaita sarjoja. Kilpailijoita Nummelaan oli saapunut Pohjois-Suomesta asti kimppakyydillä, mikä tarkoitti sitä, että moni kilpailija pääsi mittelemään voimiaan ensi kertaa uusia ”naamoja” vastaan.

Lue Tommi Valtosen kirjoittama artikkeli tapahtumasta alta

Tulostietoa kilpailuista

Mitalitaulukon ykkössijan nappasi Tampereen Judo, joka näytti vahvuutensa varsinkin alle 18-vuotiaiden kevyimmissä painoluokissa. Kaiken kaikkiaan Tampereen Judo nappasi kilpailuista 12 mitalia, joista neljä kultaista. Lähes yhtä hyvään suoritukseen pystyi isolla joukkueella mukana ollut Koyama, joka kahmi myöskin 12 mitalia. Rovaniemeläisten oli kuitenkin tyydyttävä mitalitilaston toiseen sijaan kahdella kultamitalilla. Myös Meido-Kan oli vahva kahdeksalla mitalilla. Järjestävä seura Nummela nappasi mitalitilaston neljännen tilan kahdella kullalla ja yhteensä viidellä mitalilla.

Kilpailun sarjakohtaiset tulokset löydät Hannu Jokisen kehittämästä Judokisa-järjestelmästä täältä: https://judokisa.fi/continfo/results/940/

Urakointia useassa sarjassa

Vaikka alle nuoremmissa ikäluokissa nähtiinkin suuria sarjoja, oli alle 21-vuotiaissa ja aikuisissa käynyt osallistujakato. Viihdykettä saatiin silti koko rahan edestä, kun Kiteen Kipponin nuori Egor Savenius tahkosi ensin kolme ottelua u21 -90 sarjassa, sen jälkeen neljä ottelua M -90 sarjassa ja lopulta uskaltautui ainoana myös miesten +100 sarjaan haastamaan Kajaanin Judokerhon Henri Juntusen. Kyseessä oli hieno osoitus judon yhteisen hyvän periaatteista. Näin pitkän matkan matkustanut Juntunenkaan ei jäänyt ilman otteluita, vaikka olikin sarjansa ainoa ottelija.

Ratkaisuja muuttuvissa tilanteissa

Järjestelyiden puolesta kilpailut sujuivat mallikkaasti pienistä teknisistä haasteista huolimatta. Nummelan Judon talkooväki joutui nimittäin lauantaiaamuna improvisoimaan paikalle katsomon, kun hallia vuokraava taho ei ollut tarjonnut kisajärjestäjille avaimia salin varsinaiseen katsomoon. Lennosta kehitetty ratkaisu osoittautui kuitenkin hyväksi ja judokansalle riitti istumapaikkoja kilpailuiden ajaksi.

Toimitsijapöydän takana oltiin myös huolestuneita siitä, miten kilpailuiden aikataulu pitäisi, kun jo u15 sarjat alkoivat venymään. Tässä kohtaa Tero Partanen kuitenkin puuttui peliin rautaisella ammattitaidolla ja siirteli otteluita mattojen välillä niin, että kilpailut lopulta saatiin pakettiin jopa odotettua nopeammin.

Kilpailukokemus parasta paikan päällä

Kaiken kaikkiaan Nummelassa nähtiin hienoja otteluita, täysi katsomo ja hyvää judohenkeä, sekä osoitus siitä, minkä takia urheilu on parasta paikan päällä. Pandemian vielä hellittäessä voimme toivottavasti odottaa lisää kilpailijoita myös varttuneempien sarjoihin, sekä vielä enemmän yleisöä seuraamaan hyvässä nosteessa olevaa Suomen judoa.

Kilpailupäällikön kiitokset

Samurai Cup II:n kilpailupäällikkönä toimi Nummelan Judon varapuheenjohtaja Tea Laakkonen, joka oli vaihtuvien tilanteiden jälkeen erittäin tyytyväinen tapahtuman onnistumiseen:

”Oli mahtavaa pystyä tarjoamaan judoväelle tapahtuma ja estradi kilpailijoille tuoda omaa osaamistaan esille. Erityisen ilahduttavaa oli se, että U15 osallistujia oli lopulta enemmän, mitä ennakkoon aikataulua tehdessä oli laskettu. Se kertoo siitä, että uutta sukupolvea on tulossa.”

Erityiskiitoksen ja ”papukaijamerkin” Laakkonen haluaa antaa Rovaniemelle, joka tuli isolla joukkueella bussikyydillä Nummelaan.

Artikkelin kuva: Sanna Pyykönen (Lahden Judoseura). Kuvassa Akseli Savolainen (valk., Lahden Judoseura) ja Jere Rankinen (sin., Vihannin Judo).