FitJudo on uusi aikuisille suunnattu matalankynnyksen lajisovellus, jossa judolliset harjoitteet yhdistyvät lihaskunnon sekä liikkuvuuden kehittämiseen kamppailua unohtamatta. Keväällä 2022 järjestetään kaksi osittain yhdistettyä Fitjudo-ohjaajakoulutusta, Kajaanissa ja Tampereella.

 

Mikä on FitJudo?

FitJudo on judoseurojen kurssitarjoomaan luotu uusi lajisovellus, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä tulla judon pariin ja muuttaa mielikuvaa perinteisestä harjoittelusta: usein judoon yhdistetään pelottavan näköiset heitot, mikä saattaa nostaa etenkin aikuisten kynnystä judon kokeilulle. Tämä lajisovellus voi myös mahdollistaa lajiin pariin palaaville uudenlaisen tavan kehittää ruostuneita taitoja tai judossa vaadittavaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta.

FitJudossa yhdistyvät judon erityispiirteet, kuten kehon ja mielen tärkeys, osallistujan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Judo lajina ei siis määrittele toiminnan kokonaisuutta, vaan lajisovelluksen tavoitteena on kehittää osallistujaa kokonaisvaltaisesti oman taito- ja kuntotason mukaan. FitJudon voidaan ajatella olevan yksi uusi polku judoseurojen toiminnan pariin ja mahdollistaa harjoittelu suuremmalle kohderyhmälle.

Kuntoa kehittävä FitJudo toimii peruskurssia matalampana kynnyksenä aloittaa tuntematon laji, palata vanhan lajin pariin tai saada vaihtelua perinteiselle lajiharjoittelulle. Kokeilun jälkeen osallistuja voi jatkaa harrastuspolkua eri tavoin riippuen seuran kurssitarjonnasta ja omista intresseistään. Osallistuja voi jatkaa FitJudon harjoittelua, osallistua peruskurssille tai jatkaa muulla tavoin lajin parissa kehittymistä.

FitJudon on luonut Jari Pylvänäinen (Mäntyharjun Judo) VOK2-tason aikuisharrastajien ohjaajakoulutuksen päättötyönä syksyllä 2019. Lue lisää Judolehdestä täältä. Viimes syksynä tämä uusi konsepti pilotoitiin Kuopion Judoseura Sakurassa sekä Mäntyharjun Judossa. Judokoiden ja loppuasiakkaiden, eli erilaisten aikuisliikkujien kokemuksia on kerätty lisäksi syksyllä 2021 FitJudo-demojen avulla mm. Seuratoimijapäivillä, Kouluttajakoulutuksessa ja Kuopion Alueleirillä.

FitJudo-ohjaajakoulutus

Judoliitto järjestää keväällä kaksi osittain yhdistettyä Fitjudo-ohjaajakoulutusta, joiden lähijaksot ovat Kajaanissa 23.-24.4. ja Tampereella 30.4.-1.5.2022. Koulutukseen sisältyy myös kaksi etätapaamista 13.4. ja 12.5, ennakkotehtävät ja pieni päättötyö.

Koulutuksen käynyt saa oikeuden järjestää kursseja ja yksittäisiä tunteja FitJudo-brändin alla. Hän saa ohjaajan materiaalipankin käyttöönsä sekä valmiit markkinointimateriaalit. FitJudo-ohjaajalisenssi päivitetään aika-ajoin lyhyillä syventävillä koulutuksilla.

Koulutuksen kohderyhmä: ei minimi vyöarvovaatimusta eikä ikävaatimusta. Vähän kokemusta liikunnan ohjaamisesta vaaditaan. Judoliiton lisenssi vaaditaan. Ohjaajalla tulee olla riittävä fyysinen kunto siihen, että pystyy itse näyttämään erilaisia helppoja harjoitteita. Näin ollen koulutusta ei suositella esimerkiksi pahoista polvi- tai lonkkavammoista kärsiville.

Tampereen koulutuksen kutsu löytyy täältä ja Kajaanin täältä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 7.4.

 

Haluaisitko tilata FitJudon esittelyn seuraasi tai johonkin judotapahtumaan? Ota yhteyttä Judoliiton koulutus- ja seurakehityspäällikkö Katri Forssell (katri.forssell@judoliitto.fi
050 3226090).