Oulun Judokerho järjesti 29.1.2022 Oulu-Shiain. Kilpailu korvasi edellisen vuoden joulukuulle suunnitellun syksyn Oulu-Shiain, joka jouduttiin perumaan huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Lähes 80 kilpailijaa, joiden tukena valmentajat ja huoltajia sekä ahkera joukko toimitsijoita tekivät yhdessä onnistuneen kilpailutapahtuman.

Artikkelin kirjoittaja on Elina Saarinen/Oulun Judokerho, kuvat OJK:n talkooväki

Oulun Judokerhon dojo täyttyi innokkaista kilpailijoista, vaikka tapahtuma järjestettiin ilman yleisöä

Tiukat koronasäännökset olivat vahvasti läsnä myös 29.1. järjestetyissä kisoissa: hygieniaa tehostettiin, kaikki aikuiset ja yli 12-vuotiaat ohjattiin käyttämään maskia ottelualueen ulkopuolella, yleisöä ei paikalla ollut talkoolaisia ja muutamia pienten kisaajien huoltajia lukuun ottamatta. Porukka noudatti ohjeita tunnollisesti ja kisat saatiin vedettyä läpi hyvin ja turvallisin mielin.

Kisaajien ikähaitari vaihteli aina 7-vuotiaista ensikertalaisista yli 50-vuotiaisiin pitkän linjan konkareihin. Matsaajia oli saapunut paikalle aina Rovaniemeä, Kemiä, Kajaania, Iisalmea, Lapinlahtea, Poria, Seinäjokea ja Haukipudasta myöten. Oululaiset olivat kisoissa vahvasti edustettuina, yhteensä kolmen seuran voimin: Oulun judokerho, Oulun kamppailuklubi ja Oulun yliopiston urheiluseuran judojaos. (Alla kuva Oulu Shiain tuomareista).

Oulu Shiai tuomarit

Kisapäivä pyörähti käyntiin aamulla kello 9, kun kaikki yli 50 junnua asettuivat riviin valmiina alkulämmittelyyn. Viimeistään ”limahipassa” kaikilla oli lämmin ja pahin kisajännitys tipotiessään. Nuorimmat kisaajat olivat tänä vuonna Oulun judokerhon omia kasvatteja, Samurai-ryhmän judokoita.

OJK_ovari junnut

Itsevarmaa ja innokasta ottelemista katsoessa oli vaikea uskoa, että kyseessä oli suurimmalle osalle aivan ensimmäinen judokilpailu. Junnujen sarjat vaihtelivat aina 24 kilosta ylöspäin 81 kilon sarjaan, ja kaikkea siltä väliltä. Joitakin sarjoja myös yhdisteltiin, että otteluita saatiin tasaisesti kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tatamilla nähtiin monipuolista judoa ja varsin tasaväkisiä matseja – tilanteiden päätyessä mattoon ottelu ratkesi yleensä tiukkaan sidontaan, mistä ei ollut pois tulemista. Tatamin laidalla oli kiva seurata iloista puheensorinaa ja toisten kannustusta: monet kävivät ottelun jälkeen vastustajaa vielä erikseen kättelemässä ja kehumassa hyvästä matsista. Välillä tunteet olivat herkässä ja itkukin saattoi tirahtaa, myös silloin kaveria käytiin lohduttamassa ja tsemppaamassa – oikeaa urheilu- ja judohenkeä parhaimmillaan. Palkintojenjakotilaisuudessa nähtiin monia onnellisia kasvoja. Mitalin kiiltäessä kaulassa oli hyvä ja helppo hymyillä!

 

Kun junnujen kisat oli saatu päätökseen, oli aikuisten ja veteraanien vuoro. Heitä oli saapunut paikalle kunnioitettavat 20 osanottajaa, jotka jaettiin neljään eri sarjaan: 81 kg miehet, alle 90 kg miehet, yli 90 kg miehet ja veteraanien sarja. Naisjudokoita ei ollut tällä kertaa kisaamassa. Otteluissa nähtiin muutamia todella hienoja heittoja, jotka kirvoittivat tatamin laidalle kerääntyneiltä kisakumppaneilta raikuvat aplodit. Hyvää vääntöä ja hienoja taisteluja nähtiin kaikissa sarjoissa.

Kisat saatiin päätökseen myöhään iltapäivällä. Järjestelyt saivat paljon kiitosta niin kisaajilta, talkoolaisilta kuin huoltojoukoiltakin. Toivottavasti koronatilanne kevään tullessa helpottaa ja seuraavia kisoja ei tarvitse odottaa yhtä kauan – kaikista judokoista näki, kuinka mahtavaa oli kokoontua yhteen ja kisailla tauon jälkeen!

Kilpailutulokset näet Judokisa -järjestelmästä täältä.