”Kata on riaita, randori riain soveltamista”

Lue Teemu Puumalaisen mielenkiintoinen artikkeli Katan soveltamisesta judotekniikan, taktiikoiden ja kamppailullisen harjoittelun tukemisessa. Ote Teemun tekstistä:

”Katan avulla on vuosisatojen ajan siirretty kamppailun periaatteita ja tekniikoita sukupolvelta toiselle. Ne ovat ikään kuin informaatiopaketteja, joiden avulla voidaan harjoitella tekniikoita. Judossa kata on judon kielioppia, ja randori kirjoittamista. Kisakombinaatiotkin ovat ”kataharjoittelua”, vaikkei niistä kata- nimeä käytetäkkään. Katan avulla voidaan harjoitella myös tekniikoita, jotka olisivat muuten vaarallisia tehdä kisatilanteessa. Hyvä esimerkki tästä on Kodokan goshin jutsussa esiintyvä kote-gaeshi, rannelukko. Judon katojen avulla on kuitenkin mahdollista harjoitella myös itsepuolustuksellista puolta judosta ja siihen liittyviä periaatteita. Nykypäivänä itsepuolustustilanteessa tuskin tulee tarvetta puolustautua miekan käyttäjää vastaan, mutta pointtina onkin harjoitella fyysistä ja henkistä suhtautumista tilanteeseen, jossa vastustajalla onkin kättä pidempää mukana. Judo on urheilun lisäksi myös budo-laji, joten myös tämä puoli olisi tärkeä olla osana harjoittelua- ainakin judokoilla, jotka eivät ole kiinnostuneita shiai-kilpailemisesta.”

Lue lisää Judolehden artikkelista täältä.

Kirjoittaja: Teemu Puumalainen (Lieksan Jigoku)

Artikkelin Kuvat: Marko Pyykkö ja Ella Palviainen