Yhteenvetoa Abu Dhabin Grand Slam -turnauksesta ja päävalmentajan mietteitä kuluneesta vuodesta

Aikuisurheilijoiden viimeinen vuoden 2021 IJF-turnaus oteltiin Arabiemiraateissa viikonloppuna. Suomea edustivat Emilia Kanerva naisten alle 63 kg:n painoluokassa (Kirkkonummen Judoseura) ja Martti Puumalainen (Meido-kan, HKI) yli 100 kg:n painoluokassa. Kilpailusta lähdettiin hakemaan päävalmentaja Rok Draksicin johdolla ensisijaisesti kokemusta kansainvälisen, korkean kategorian kilpailuista ja parantamaan ranking-sijoitusta. Molemmilla urheilijoilla on ollut omat haasteensa syksyn viimeiseen kilpailuun valmistautumisessa. Emilia ei ole saanut riittävästi koronakaudella otteluita (ks. uutinen täältä).

Ryhmäkuva_Abu DhabiMartti on vuorostaan kärsinyt sairastelusta Pariisin Grand Slamin jälkeen. Näin ollen päävalmentajan ennakko-odotukset kilpailutulosten suhteen eivät olleet korkealla, vaikka Puumalainen onkin onnistunut aiemmin syksyn aikana voittamaan maailmanluokan vastustajia otteluissaan.

Sunnuntai-iltana tavoitetut urheilijat ja päävalmentaja Draksic kertaavat lyhyesti Abu Dhabin kuulumisiaan. Emilia Kanerva osoitti sitkeyttä ja kovaa kuntoa kohdatessaan Mongoglian 25-vuotiaan Baasanjargal Bayarbatin, joka on mm. vuoden 2019 Universiadien pronssimitalisti. Voit katsoa tuloskaavion ja otteluvideon täältä.

Miltä Emilia otteleminen tällä tasolla tuntui kilpailutauon jälkeen?

– Matolla tuntui paremmalta kuin pitkiin aikoihin. Harmitti, kun ottelun ensimmäisessä tilanteessa sattui haaveri kyynärpäähän, kun se taittui kaverin tehdessä sodea polvillaan ja myöhemmin vielä uudelleen. Oli ihme, että kykenin tasoittamaan matsin waza-arilla, mutta jatkoajalle mentäessä kädestä oli hävinnyt kaikki voima, joten oli mahdotonta saada vietyä yrityksiä loppuun. Tappio tietenkin harmittaa, mutta en olisi pystynyt jatkamaan seuraaviin otteluihin käden yhä kipeytyessä, harmittelee Emilia.

Puumalainen kohtasi ensimmäisessä ottelussaan isäntämaa Arabiemiraattien Ali Al Darmakin. Tämän ottelun suomalainen voitti varmalla tekemisellään 33 sekunnissa. Voit katsoa ottelun alla olevasta videosta.

Tuloskaavion Martti Puumalaisen otteluista löydät täältä. Seuraavakin ottelu alkoi lupaavasti Mongolian Tsetsentengel Odkhuuta vastaan waza-arin pistesuorituksella reilun minuutin jälkeen. Tilanne kääntyi kuitenkin ”päälaelleen” noin puolivälissä ottelua, kun mongolialainen sai yrityksensä läpi Ipponin arvoisesti. Puumalainen sai vielä mahdollisuuden nousta mitaliotteluun keräilyissä, joissa kohtasi Tadzikistanin Temur Rakhimovin, jolle on kärsinyt aiemmin selkeän tappion. Sunnuntaina Martti osoitti kehittymistä edellisestä kohtaamisestaan, mutta ei vielä yltänyt voittoon. Näin ollen hänen oli tyytyminen tappioon ja seitsemänteen sijaan. Ranking-pisteitä otteluvoitosta kuitenkin kertyi Puumalaisen tilille, joka analysoi tekemistään alla olevassa haastattelussa.

Miten Martti analysoisist ottelupäivääsi ja otteluitasi?

– En ole tulokseen mahdottoman pettynyt, koska on ollut liikaa sairastelua tässä viime aikoina. Treenaaminen on kuitenkin kaiken perusta ja jos se ei ole ollut kunnossa, niin tulos on sitten tuollainenen. Ottelut sinänsä oli ihan ok-suorittamista. Ekassa varma voitto. Ottelu meni, kuin ajattelinkin ennakkoon, että pelataan varmat pois ja, että heitän sodella vastustajan, eikä riskejä kannata ottaa. 

– Tokassa oli vastassa mongolialainen. Ei siinäkään ottelussa mitään ihmeitä hankaluuksia ollut. Alussa matsi menikin hyvin, kun sain oikean kauluksen kiinni, kuten pitikin ja sain heitettyä pisteetkin siinä. Minulla ei ollut kuitenkaan mieli sellaisessa kondiksessa, kun pitäisi kisoissa aina olla. Ajattelin jotenkin, että pitäis ratkaista ottelu ipponilla. Sit vastustaja pääsi hyvään paikkaan ja kuittaamaan sumi-gaeshilla. Olis pitänyt hoitaa se Odkhuu.

– Sitten keräilyssa tuli Tadzikistanin Rakhimov vastaan, jolle olin keväällä hävinnyt aika ”pystyyn”. Silloin ei ollut kyllä mitään mahdollisuuksia, mutta nyt oli kuitenkin aika fifty-fifty sen kanssa. Lähdin kuitenkin vähän liian aikaisin hakemaan ratkaisua koutchilla ja vastustaja oli siinä valmiina odottamassa. Seiskasija oli ehkä tänään se maksimi. Kun katsoin noita muita vastustajia tänään, niin olisihan sitä voinut edetä ”päätyynkin asti”, mutta valmistautuminen oli vähän heikkoa. Uskon, että siitä jäi tulos tänään kiinni. 

– Kisoista saatiin hyvää analysoitavaa ja oppia tulevaan. Odotankin innolla, että seuraavaksi päästään jatkaan kunnolla treeniä ja tässä tuleekin oikein kolme viikkoa ”haipakkaa”, kun treenataan eka Pajulahdessa ja sitten Slovenian Roclassa, tiivistää Martti päällimmäiset ajatuksensa. Voit katsoa Martin kolmannen ottelun alla olevasta videosta. Rakhimov eteni lopulta turnauksessa pronssille.

Haastattelun lopuksi Suomen Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic kertoo omat ajatuksensa vuoden viimeisen IJF-turnauksen jälkeen.

– Emilia teki todella parhaansa otellessaan hyvän ottelun, vaikka hän loukkasi kyynärpäätään. Hän otteli hienosti ja otteluvoittokin oli lähellä. 

– Martti aloitti hyvin. Toisessa ottelussa pieni virhe kostautui Mongolian Odkhuuta vastaan. Martti teki virheen myös Rakhimovia vastaan keräilyottelussa. Hän pystyi kuitenkin tarjoaamaan tällä kertaa Rakhimoville kunnon vastuksen. Puumalaisen valmistautuminen kilpailuun ei ollut sellainen kuin olisimme halunneet, koska harjoittelu jäi vajaaksi ja tällöin on vaikea voittaa. Ottelut olivat kuitenkin tärkeitä, koska löysimme niiden avulla hyviä kehittämiskohteita ensi vuotta ajattellen.

Päävalmentaja vetää yhteen kulunutta vuotta ja toteaa, että koko tiimi on kehittynyt paljon ja Martilla tämä näkyy jo tuloksissa:

– Tiistaina jatkuvat taas harjoitukset ja valmistautuminen kohti vuoden 2022 tavoitteita. 

Top Team harjoittelee Pajulahdessa alkavalla viikolla ja ainakin osa urheilijoista kilpailee Baltic Sea Championships -kilpailuissa. Itsenäisyyspäivän jälkeen suomalaiset lähtevät vuoristoleirille Sloveniaan, josta palaavat juuri ennen joulua takaisin kotimaahan. Tästä syystä aikuisten joululeiri on aikuisilla muita ikäryhmiä lyhyempi.