Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on myöntänyt Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen Suomen Judoliitolle koronapandemiasta johtuvan alijäämän kattamiseen. Avustus on tarkoitettu järjestön palvelutoiminnan turvaamiseen. 

Suomen Judoliitto on saanut maksimimäärän 100 000 euroa Opetus- ja kulttuuriministeriön korona-avustusta pandemian aiheuttaman taloudellisen alijäämän kattamiseen. Kyseessä on syyskuussa 2021 pika-aikataululla (hakuaika 3.9.-30.9.) haettu erityisavustus, mikä oli suunnattu valtakunnallisten liikuntajärjestöjen, liikunnan aluejärjestöjen ja kesäpalloilusarjojen toiminnan turvaamiseen koronavirustilanteesta johtuen.

Valtakunnallisille lajiliitoille myönnettiin yhteensä 1 043 500 euroa, josta 588 500 euroa myönnettiin alijäämän kattamiseen ja 455 000 euroa kehittämishankkeisiin. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 34 kappaletta. Maksimimääräinen korona-avustus oli 100 000 euroa/hakemus, mikä on myönnetty Judoliitolle. Avustus kohdentuu kuluvaan toimintavuoteen 2021, mutta tällä on luonnollisesti suuri myönteinen vaikutus siihen, että vuoden 2022 osalta voidaan keskittyä kehittämiseen toiminnan supistamisen sijaan. Korona-avustukset maksetaan ”ensi tilassa” eli vielä kuluvan tilikauden aikana.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Tero Rönkkö on syystäkin huojentunut ja haluaa osoittaa kiitoksensa erityisesti Taina Sahalle (Viestintä- ja markkinointivaliokunta) ja Tuija Ihanamäelle (Talouden seurantatyöryhmä), jotka auttoivat hakemuksen valmistelussa tiukassa aikataulussa. Rönkkö kuvaa oman toimensa ohella judolle omistautuneiden naisten panosta seuraavasti:

”Meillä oli useampia Teams -tapaamisia, joihin valmistauduimme kukin tahollamme, jotta pääsimme työstämään hakemusta tiukassa aikataulussa. Emme halunneet jättää tätä hakumahdollisuutta käyttämättä, koska pandemia on aiheuttanut mittavat taloudelliset menetykset niin judoseuroille kuin liitolle.

Rönkkö kuvailee kolmikon työnjaon tapahtuneen niin, että Taina Saha laati hakemuksen liitteeksi monisivuisen lausunnon, jossa kuvattiin pandemian vaikutuksia judoseurojen toimintaan lamauttavana ja  tapahtumatoiminnan pysäyttävänä sekä kerrottiin, miten korona on vaikuttanut huippu-urheilun kustannuksiin ja vaatinut valtavia poikkeusjärjestelyitä ja lisäkustannuksia mm. koronatestausten muodossa. Tuija Ihanamäki laati laskelmia peilaten mennyttä ja tulevaa lukujen valossa. Lopulta avustushakemus jätettiin viimeisessä tapaamisessa ennen määräajan umpeutumista. Rönkkö toteaa, että perusteellinen pohjatyö kannatti:

”Hakemuksen laatiminen yhteistyössä auttoi eri näkökulmien esiin nostamisessa. Saimme keskusteltua asioista rakentavasti ja kriittisesti, mutta tulevaan katsoen. Tämä avustus antaa pienelle lajille tukea sille, että työhömme uskotaan myös ministeriön taholla.”


Ote Opetus- ja kultturiministeriön tiedotteesta 5.11.2021 kle 14.42

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on myöntänyt 3 393 400 euroa liikuntajärjestöjen, liikunnan aluejärjestöjen ja kesäpalloilusarjojen toiminnan turvaamiseen koronavirustilanteesta johtuen sekä liikunnan ja urheilun suurtapahtumien tukemiseen ja ylimääräisten kustannusten kattamiseen.

Valtakunnallisille lajiliitoille myönnettiin yhteensä 1 043 500 euroa, josta 588 500 euroa myönnettiin alijäämän kattamiseen ja 455 000 euroa kehittämishankkeisiin. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 34 kappaletta.

Suomen Sotilasurheiluliitolle myönnettiin kehittämisavustusta 48 000 euroa varusmiesten liikuntakerhotoiminnan kehittämiseen.

Liikunnan aluejärjestöille myönnettiin yhteensä 276 900 euroa, josta kehittämishankkeisiin 130 400 euroa, ja alijäämäavustusta 146 500 euroa. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä kymmenen.

Ammattimaista kilpa- ja huippu-urheilun sarjatoimintaa toteuttavien kesälajien seuroille myönnettiin yhteensä 1 455 000 euroa. Avustuksella katetaan ylimpien sarjatasojen seurojen kesälajien sarjatoiminnan kotiotteluiden järjestämisestä syntynyttä alijäämää talvilajien sarjatoiminnan tapaan, koska viranomaispäätöksen seurauksena ottelutapahtumat jouduttiin järjestämään katsojarajoituksin.

– Harjoitus-, kilpailu- ja yleisötapahtumien järjestäminen on ollut keskeytyksissä covid-19 pandemian vuoksi. Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta ja toimintaan osallistuvien määrä on myös vähentynyt oleellisesti. Toiminnan elvyttäminen aiemmalle tasolle edellyttää erityistoimia ja lisäinvestointeja, jotta harrastajamäärissä päästäisiin vähintään koronaa edeltävälle tasolle, sanoo ministeri Antti Kurvinen.

Lue Opetus- ja kulttuuriministeriön uutinen kokonaisuutena täältä.