Syyskuun 6.-10.9. Judoliiton yläkoululeirille Pajulahteen kokoontui innokas judonuorten joukko totuttelemaan urheilijan arkeen ja oppimaan lisää judosta. Mukana oli 32 urheilijaa ja valmennuksesta vastasi alle 18-vuotiaiden nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamanen apunaan Ruslan Pinhasov ja Jasmine Aho. 

Yläkoululeiritykset on tarkoitettu kilpajudoon suuntautuneille 7.-9. luokkalaisille. Yläkoululeiritykseen haettiin elokuussa ja Pajulahden leiri oli sarjassaan ensimmäinen viidestä, lukuvuoden aikana toteutettavasti leiristä. Leirityksen tavoitteena on rakentaa pohjaa monipuoliselle harjoittelulle sekä tukea ja tehostaa huipulle pyrkivien nuorten valmennusta ja opiskelua. Leiri kokoaa yhteen urheilijoita eri puolilta maata ja samalla tulee tutuksi niin kaverit kuin eri seurojen toiminta.

Seuraava leiri järjestetään Rovaniemellä 17.-20.10.2021 Samurai Cup -kilpailun jälkeen.

Urheilijan arki tutuksi 

Yläkoululeirityksen aikana nuorilla on mahdollisuus tutustua paikallisen urheiluakatemian urheilijan polkuun, hyviin harjoitusolosuhteisiin ja siellä toimimiseen. Harjoittelua on 3-4 kertaa päivässä. Lajiharjoittelussa toteutetaan Judoliiton valmennuksen linjauksia yläkouluikäisille, missä painopisteenä on oman tekniikan perustan kehittäminen ja laajentaminen tokuiwaza-perheeksi erilaiset ottelutilanteet huomioiden.

Eetu Laamasen mukaan syksyn ensimmäisellä leirillä judon painopisteet olivat monipuolisen tekniikan kehittämisessä randoria unohtamatta. Judoharjoitusten sisältöä Laamanen avaa seuraavasti:

”Tällä leirillä teemoina olivat sidontojen hallitseminen, mattokäännöt ja mattoon jatkot. Pystyjudossa kävimme läpi erilaisia otteita ja oman tokui-wazan kehittämistä erilaisten esimerkkien avulla.”

Yläkoululeirillä ominaisuusharjoittelussa ja elämäntaitojen opetuksessa noudatetaan Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman ohjeistuksia (mm. arjenhallinta, ravitsemus, lepo ja uni sekä psyykkinen valmennus). Päivittäistä koulututyötä ei unohdeta, vaan opiskellaan oman opintosuunnitelman mukaisia opintoja ja tarvittaessa leiriajankohdalle sattuvat kokeet voidaan suorittaa leirillä. Leirien vahvuutena on myös se, että niissä hyödynnetään muiden lajien kokeneiden ammattivalmentajien osaamista ja tuodaan monipuolisuutta harjoitteluun. Yläkoululeireillä lajirajat ylittävä valmentajayhteistyö toteutuu käytännössä. Pääosin hyödynnetään urheiluopistojen valmentajia, jotka ovat oman alueensa erityisosaajia.

”Yläkoululeirit ovat laadukkaita kokonaisuuksia ja yksi tärkeä osa on rakentaa valmiuksia elämänhallintaan. Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen sekä siinä riittävän levon, oikean ravinnon ja vuorokausirytmin merkitys on suuri, jotta arki sujuu ja myös opiskelut urheilun ohella edistyvät. Kyselyissä onkin todettu, että yläkoululeirityksellä onkin ollut myös opiskeluun positiivisia vaikutuksia”, toteaa valmennuspäällikkö Otto Favén jo aiemmin tehdyssä haastattelussa.

Kuluvan lukuvuoden 2021-2022 leirityksien ajankohdat:

Leiri 1 / 6.-10.9.2021 Liikuntakeskus Pajulahti
Leiri 2 / 17.-20.10.2021 Santasport Rovaniemi – yhdessä Samurai-Cupin kanssa
Leiri 3 / 22.-26.11.2021 Liikuntakeskus Pajulahti
Leiri 4 / 7.–11.2.2022 Liikuntakeskus Pajulahti
Leiri 5 / 4.-8.4.2022 Liikuntakeskus Pajulahti

Kiitos jutun kuvista Ruslan Pinhasov ja Roope Isoranta!

Leirin valmentajat vasemmalta: Ruslan Pinhasov, Jasmine Aho ja Eetu Laamanen (Judoliiton vastuuvalmentaja)

Ryhmä syyskuu 2021